Nieuws

« Vorige - Volgende »

Nationale Bijentelling in gemeente Alphen aan den Rijn

15 april 2018 - 11:53  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Nationale Bijentelling in gemeente Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn - Hoe meer we weten over de bijen in onze omgeving, hoe beter we ze kunnen helpen. Ook in onze gemeente is het voor iedereen mogelijk mee te doen met de Nationale Bijentelling.Naast de honingbij zijn er nog 357 andere bijensoorten in Nederland, daar horen overigens ook de hommels bij. Uit recent onderzoek blijkt dat in de Provincie Zuid-Holland ca. 222 soorten voorkomen. In onze gemeente hebben we in Archeon en het Bentwoud gebieden met veel verschillende soorten bijen. Alleen al in Archeon komen zeker 43 soorten voor.

Ruim de helft van de 358 bijensoorten is bedreigd. Voor ons heeft dit grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving; zonder bestuiving geen bloemen vruchten en groenten. Het is belangrijk dat we de bijen helpen door ze het hele jaar meer nestelgelegenheid en voedsel te bieden.

Om een goed beeld te krijgen welke bijen in onze tuinen voorkomen wordt de Nationale Bijentelling georganiseerd. Met de resultaten van de telling kunnen verbeteringen in de leefomgeving van bijen nog beter op maat worden gemaakt.

Welke bijen en hommels heeft u in uw tuin?

In april en mei zijn er zo’n 20 soorten wilde bijen die je in je tuin kunt vinden. Tijdens de Nationale Bijentelling kunt u aan de hand van een speciaal bijengidsje de bijen in uw tuin, balkon of in het openbaar groen tellen. Tel op 21 of 22 april een half uur de bijen tijdens een zonnig, of in ieder geval droog, moment en noteer de resultaten op het telformulier. Dit telformulier, het bijengidsje en alle andere informatie vindt u op Nederlandzoemt.nl

Waar kunt u nog meer tellen?

In Alphen aan den Rijn en Boskoop zijn in 2017 speciale bijenidylles aangelegd. Een gebiedje met veel verschillende bloemen die veel verschillende bijen aantrekkelijk vinden. Deze idylles vindt u aan het Max Euwepad in Alphen aan den Rijn en in het Zwarte pad gebied in Boskoop.

Archeon doet in het weekend van 20 en 21 april ook mee met de Nationale Bijentelling. Er is een bijenmarkt met veel informatie van organisaties die zich inzetten voor goede omstandigheden voor de bijen. Ook zijn er deskundigen aanwezig die kunnen helpen met het tellen van de bijen. Archeon besteed in het park veel aandacht aan de historische betekenis van bijen. Zo zijn er een romeinse bijenstal, een middeleeuwse imkerij en een speciale route met informatie over de bij in de prehistorie, romeinse tijd en middeleeuwen.  

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn