Verhoogde rijstrookscheiding

Op het Raoul Wallenbergplein worden ter hoogte van de beide afritten naar de Prins Bernhardlaan verhoogde rijstrookscheidingen aangebracht. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het verkeer dat via de rechter rijstrook rijdt, de rotonde met een lagere snelheid verlaat dan autoverkeer dat geheel of gedeeltelijk via de linker rijstrook rijdt. Zo kunnen fietsers en voetgangers straks veiliger oversteken. Ook komen op en rond het plein meer bomen.

Aanleiding verkeersmaatregel
Het Raoul Wallenbergplein heeft twee rijstroken. Het is de bedoeling dat het verkeer via de rechter rijstrook naar een afrit rijdt. Om dit duidelijk te maken aan bestuurders van motorvoertuigen is in april 2010 een dubbele doorgetrokken streep aangebracht ter hoogte van de beide afritten naar de Prins Bernhardlaan. Ook zijn op de linker rijstroken pijlen aangebracht om de rijrichting aan te geven. Uit onderzoek is gebleken dat het verkeer veelvuldig over de doorgetrokken streep rijdt.

Vergroten verkeersveiligheid
Wethouder Kees van Velzen wil de verkeersveligheid vergroten. ‘Zowel de Fietsersbond als de gemeente hebben onderzoek gedaan en komen tot dezelfde conclusies. Het blijkt dat het verkeer dat via de linker rijstrook de rotonde verlaat, harder rijdt dan het verkeer dat via de rechter rijstrook rijdt. Ook is niet altijd duidelijk in welke richting het verkeer rijdt, zeker als geen of laat richting wordt aangegeven. Door het aanbrengen van middengeleiders moeten auto’s wel via de rechter rijstrook de rotonde verlaten en kunnen fietsers en voetgangers straks makkelijker en veiliger oversteken.’

Aanpassingen
Voor de verhoogde rijstrookscheiding is  het nodig de op- en afritten en  het midden-eiland op enkele punten aan te passen. De werkzaamheden starten op 23 februari en duren ongeveer vier weken. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer alleen van de rechter rijstrook gebruik maken.

Bomen
Gelijktijdig wordt de beplanting van deze rotonde én de rotonde op het Europaplein aangepast, omdat de groenkwaliteit op deze plekken onvoldoende is. Op en rond het Raoul Wallenbergplein komen Hemelbomen in een bed van vaste planten; op het Europaplein komen ratelpopulieren in een cirkel te staan met als onderbeplanting verschillende soorten cornoeljes.

Wethouder Van Velzen vindt het belangrijk dat er bomen worden geplant op plekken waar ruimte voor groei is. ‘Juist dit soort plekken kunnen ‘groene parels’ in de stad worden. Ook voldoen we hiermee aan één van de speerpunten uit het groenbeleid, Alphen bomenstad. Namelijk het ontwikkelen van een kwalitatief en gevarieerd bomenbestand. Gelijktijdig wordt de biodiversiteit verrijkt en het risico op massale uitval door ziekte en plagen sterk beperkt.’

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.