Met ondernemers en inwoners de bodemdaling ervaren in de praktijk

Het Groene Hart kampt met een zakkende bodemdoor zetting en het inklinken van veengrond door ontwatering en droogte. Dat heeft zowel voor het platteland als de stad ingrijpende gevolgen. Zo wordt het moeilijker om landbouw en veeteelt te bedrijven en kampen woningen en de openbare ruimte met verzakking. De kosten voor de toekomst lopen in de miljarden euro's.

Er zijn daarom nieuwe, innovatieve invalshoeken nodig voor o.a. het wegenonderhoud, de agrarische sector en de fundering van oudere woningen. Binnen de Regio Deal bodemdaling Groene Hart werken overheden, kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en bedrijfsleven gezamenlijk aan een aanpak voor het omgaan met bodemdaling. Afgelopen week kwamen deze partijen bij elkaar om in de praktijk te zien welke ingrijpende effecten de zakkende bodem heeft. Met rubberlaarzen en een luisterend oor trok het gezelschap van boerderij naar stad om meer te weten te komen over deze gezamenlijke opgave.

Zij zijn onder andere naar een polder geweest bij een veehouderij. De weilanden die daar onderaan de dijk liggen, zijn zo’n 3 meter lager dan het omliggende veenweidegebied. Dat komt door veenafgraving in het verleden en het op landbouw gerichte waterpeilbeheer in de polder. Door deze diepe ligging is in de weilanden sprake van zogenoemde ‘opbarsting’. Dat betekent dat op bepaalde plekken de grond de druk van het dieper liggende grondwater niet meer kan tegenhouden, waardoor dit dieper gelegen, brak grondwater omhoog stroomt. Door het zoutere water wordt het gras van mindere kwaliteit en door de verminderde draagkracht van de bodem gaat het maaien moeilijker. Deltares verricht samen met het hoogheemraadschap Rijnland onderzoek in Polder Middelburg om kennis te vergaren over de bodemdaling en opbarsting. Door de ontwikkelingen in het gebied nam de familie Niesing samen met een aantal collega-melkveehouders uit de polder het initiatief om een gezamenlijk plan te schrijven over de toekomst van de agrarische sector in de polder.

In de stad
Niet alleen het platteland kampt met bodemdaling. Gouda leeft al bijna 800 jaar met deze problematiek. De historische stad is gebouwd op veen en klei en door het gewicht van die bebouwing klinkt de bodem langzaam in. Dit gebeurt in de binnenstad met gemiddeld 3 mm per jaar. De negatieve gevolgen van bodemdaling zijn her en der merkbaar in de stad. Denk daarbij aan kelders die vollopen, optrekkend vocht, verzakkingen aan woningen en schade aan wegen, kabels en leidingen. Het gezelschap bezocht de binnenstad van Gouda en ging in gesprek met een actief betrokken Gouwenaar om te horen hoe bewoners deze problematiek ervaren. Bewoners, de gemeente, het waterschap en kennisinstellingen zijn met elkaar in gesprek over mogelijke maatregelen in de binnenstad. Een goede stap, want gezien de lastige opgave is samenwerking noodzakelijk.

Regio Deal Bodemdaling Groene Hart
De gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden, de provincies Zuid-Holland en Utrecht en de hoogheemraadschappen van Rijnland, De Stichtse Rijnlanden en Schieland en de Krimpenerwaard werken samen met het Rijk aan de uitwerking van de Regio Deal Bodemdaling Groene Hart. De ondertekening van de deal wordt verwacht voor het zomerreces van dit jaar. Daarna gaan alle partijen gezamenlijk aan de slag met projecten en pilots om kennis op te doen en oplossingen te vinden voor deze problematiek, zodat burgers, (agrarische) ondernemers en overheden straks weten hoe zij om moeten gaan met de effecten van bodemdaling. De kennis die in onze regio wordt verzameld, is ook bruikbaar voor andere delen van Nederland die met bodemdaling kampen en mogelijk ook internationaal interessant.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.