Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente komt lokale ondernemers tegemoet met huisvesting arbeidsmigranten

12 april 2019 - 13:48  •  reacties

Gemeente komt lokale ondernemers tegemoet met huisvesting arbeidsmigranten

Alphen aan den Rijn - Er zijn nu 1400 bedden in de gehele gemeente Alphen aan den Rijn voor arbeidsmigranten, in ieder geval degene waarvan de gemeente het weet. Dat het aantal hoger ligt, is één ding wat zeker is. Regelmatig doet de gemeente controles naar huisvesting en hierbij worden ook woningen gevonden waar illegale arbeidsmigranten verblijven.

In heel Nederland werken zo’n 370 duizend arbeidsmigranten. “Dat aantal kunnen wij niet opvullen met Nederlandse werknemers, ik begrijp heel goed dat ondernemers de keuze maken voor buitenlandse werknemers”, vertelt wethouder Leo Maat. Als we het werk door Nederlandse werknemers zouden laten doen wordt het een stuk duurder. Dan wijken bedrijven misschien uit naar Europese landen voor hun productie en dat moeten we ook niet willen.”

Wethouder Maat is wel voor een andere vorm van huisvesting. “Nu wonen veel migranten in huizen in woonwijken. Dit zorgt voor veel overlast bij bewoners. Een oplossing zoals het Polenhotel wat straks wordt geopend aan de Genielaan vind ik een goed idee. Ik ben dan ook voor meer van dit soort initiatieven, een grote opvang met een beheerder en minder kamerverhuur in woningen.”

‘Polenhotel’ Genielaan
Twee kantoorgebouwen aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn zijn verbouwd tot woningen voor arbeidsmigranten. In totaal komen 122 appartementen tegenover gemeentewerf Langeroode, waar 2 a 3 arbeidsmigranten per kamer zullen wonen. De eerste fase van dit project wordt 1 juni opgeleverd. Hier mogen alleen arbeidsmigranten verblijven die in gemeente Alphen aan den Rijn werken.

 

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn