Meningen over het rapport Coup

Coupépolder: goed monitoren moet!Het ziet ernaar uit dat Alphen aan den Rijn alle aanbevelingen voor de Coupépolder gaat opvolgen. Gisterenavond bespraken vertegenwoordigers van de politieke partijen in de raadzaal het rapport Nazorg Coupépolder. Burgemee

Spijt
Wethouder Stan Lyczak is verantwoordelijk voor het beleid. Hij lag de afgelopen periode zwaar onder vuur door zijn onhandige uitspraken in het tv-programma Zembla. Lyczak ontkende dat er chemisch afval in de voormalige vuilstort onder golfbaan Zeegersloot ligt.

De uitlatingen van de wethouder waren op z’n zachts gezegd curieus, te meer omdat hij in 1992 raadslid was voor de VVD en toen het rapport Engwirda werd besproken in de Alphense gemeenteraad. In dat rapport staat dat er zeker tienduizenden vaten chemisch afval zijn gestort. Bovendien was toen ook al de lijst met door de recherche aangetroffen gif bekend.

Gisterenavond zei Lyczak: “Het komt voor dat je spijt hebt van wat je gezegd hebt.” Tegenover de raad had hij afgelopen vrijdag ook al toegegeven dat het een fout was om in de opdracht aan de externe commissie over ‘vermoeden’ te spreken.

Aanbevelingen
Er is in het rapport Nazorg Coupépolder een aantal aanbevelingen gedaan door de externe deskundigen. De top 5 moet direct worden uitgevoerd. De andere – er zijn er in totaal 22 – kunnen op termijn worden opgepakt. Deze gaan onder meer over een beter controlesysteem, betere communicatie en betere zorg plus financiering op langere termijn.

De top 5 is:
Extra metingen
, omdat er nu onvoldoende, op de verkeerde diepte en op de verkeerde plekken gemeten wordt.

Lucht aan de noordoostkant controleren, omdat dit nu niet gebeurt en dit wel nodig is.

Stabiliteit zand-bentonietlaag controleren, omdat deze laag (aan de zijkanten van de vuilstort) kan verzakken.

Invloed diepwortelende planten nagaan, omdat bomen ín de vuilstort kunnen wortelen en dat moet worden voorkomen.

Bodeminformatiesysteem Coupépolder opzetten, omdat elk historisch besef ontbreekt en dit er wel moet zijn.

 

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor dat de gemeenteraad besluit om alle aanbevelingen een op een over te nemen.

In het kort komt het erop neer dat zwaar ‘de vinger aan de pols’ moet worden gehouden én dat de komende tientallen jaren verwacht mag worden dat er ‘iets’ uit de vuilstort gaat lekken. De Coupépolder is nu veilig door het gebruikte monitorsysteem. Maar: als de controle niet beter wordt uitgevoerd, zijn de gevolgen niet te overzien.

Communicatie
Er zijn aanbevelingen die door de gemeente zelf uitgevoerd kunnen worden. Een ervan is de communicatie. De wethouder wil in ieder geval de onrust onder de inwoners wegnemen.  Alleen al daarom wil hij zwaar inzetten op betere communicatie. Zowel naar de gemeenteraad als naar de Alphenaren. “Er ligt chemisch afval, dat moet er niet uitkomen. We moeten de ongerustheid onder de inwoners wegnemen.“

Er zijn ook maatregelen die niet door de gemeente kunnen worden uitgevoerd. “Veel maatregelen moeten in overleg met de Provincie worden uitgevoerd. Zo mogen wij niet zelf een peilbuis plaatsen. We moeten in overleg met de Provincie een tijdpad uitzetten”, aldus Lyczak.

Ook de financiën zijn geen gelopen race: “We weten nog niet hoe het in de toekomst uit gaat pakken. Je kunt niet verwachten als de problemen groot blijven, dat wij dat moeten betalen.”

Maar het belangrijkste: “Wat wij zelf kunnen doen, zullen wij zo snel mogelijk doen! Het moet wel veilig blijven.”

Standpunten partijen
Matthijs Kortleven (CU) benadrukt dat er nú geen gevaar bestaat voor mens, dier en plant. Toch nam de CU het initiatief voor het onderzoek: “Wij kregen tijdens wijkbezoeken signalen van onrust.” Hij is blij met het integere rapport: “Nu moeten we meten en controleren. De belt moet beheersbaar blijven. De raad en de bevolking moeten goed geïnformeerd worden.” CU neemt de aanbevelingen over.

Tweede initiatiefnemer was de PvdA. Tom Reedijk wil de vinger aan de pols houden. “Nu is er geen risico voor de volksgezondheid, maar de monitoring is onvoldoende. Met de plaatsing van de extra peilbuis is wel meteen een hoger gehalte chloride gevonden. Er moet dus uitgebreider gekeken worden.” Reedijk stelt voor om met de golfbaan af te spreken dat werkzaamheden op elkaar afgestemd worden. PvdA neemt de aanbevelingen over.

René Vrugt (CDA) steekt de hand royaal in eigen boezem: “Het is een feit dat de raad goed is geïnformeerd. Maar het milieuverslag, daar besteden we weinig aandacht aan. Dat kan echt wel beter.” Hij vroeg zich af hoe het onderwerp op de agenda kan blijven en de aandacht krijgen die het verdiend. En, zo zegt Vrugt: “We moeten er alles aan doen om de zaken onder controle te houden.” CDA neemt de aanbevelingen over.

Ronald Pleij (SP) heeft veel bijgeleerd van de externe deskundigen. “Ik ben van veel zaken overtuigd, maar niet over alles. Er liggen gevaarlijke stoffen en ik schrok ervan dat er wel een hogere waarde is gemeten, maar dat daar geen melding van is gedaan.” SP neemt de aanbevelingen over.

Ruud Haakmeester (D66) is tevreden over het rapport. “De zorg onder de inwoners is er. Daar moet aandacht aan worden besteed.” D66 neemt de aanbevelingen over.

Dominique de Roo (GroenLinks) vindt het moeilijk om vertrouwen te hebben als er zoveel gif ligt. “We willen meer controle en meer transparantie om emoties te voorkomen. Wij willen de burgers zekerheid geven dat er goed gecontroleerd wordt. Graag zien wij een keer per 10 jaar een goede controle om nieuwe wetenschappelijke inzichten te verwerken.” GroenLinks neemt de aanbevelingen over.

Rob de Vries (Nieuw Elan) spreekt over een duidelijk verhaal. “De veiligheid staat voorop. We willen graag de concrete plannen nog voor de fusie presenteren.” De Vries vindt de gemiste meting erg verontrustend. Nieuw Elan neemt de aanbevelingen over.

Ank de Groot (Alphen 1) vindt het raadsbesluit te vrijblijvend: “Er is geen termijn genoemd. Nu is er niets aan de hand maar de Coupépolder heeft code geel. Je kunt geen risico’s nemen. De polder moet nog heel lang gecontroleerd worden. Hoe ga je dat de komende 10, 20, 30 jaar gestalte geven?” Alphen 1 wil zowel termijnen als financiering in de aanbevelingen opnemen.

Louise Harmsma (VVD) bagatelliseert de hele affaire. “In de 7 jaar dat wij elke eerste week van de maand spreekuur houden op het plein in de Aarhof is nooit over de Coupépolder gesproken. Wij begrijpen niet hoe het idee in de wereld komt dat er duizenden Alphenaren zich zorgen maken. “ Toch is ook de VVD voor, want ‘volksgezondheid heeft de hoogste prioriteit’. VVD neemt de aanbevelingen over.

Wil Verschuur (BA) vindt het allemaal zwaar overdreven en zonde van het geld.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Op donderdagochtend, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.

Verkeer en vervoer vandaag 12:09

Meer verkeersdrukte verwacht vanwege het paasweekend

Met het paasweekend in het vooruitzicht wordt verwacht dat zowel vandaag als het komende weekend drukker zullen zijn op de wegen dan normaal. Vooral op donderdag 28 maart moeten weggebruikers rekening houden met een vroege en drukke avondspits.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat. 

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.