Openingstoespraak restaurant de Verrassing van Alphen

Dames en heren,

 

Ik moet zeggen, we bevinden ons op een perfecte plaats voor de vrijdagmiddagborrel.En dat niet alleen, bezoekers zijn hier op elke werkdag van harte welkom voor een gezond ontbijt, een lekker kopje koffie of een gevarieerde lunch. In de keuken wordt dagelijks een verse warme maaltijd bereid, die klanten ook thuis kunnen opwarmen, als avondeten. Op de menukaart zien we alle culturen uit de wijk terug, met een vleugje Holland en een snufje van elders.

 

Toch zijn al die heerlijkheden niet mijn voornaamste motivatie om hier, alsbestuursvoorzitter van SWA, de officiële opening te verrichten. In dit gezellige eethuis wordt namelijk veel meer opgediend dan een smakelijke bitterbal en lekkere hapjes. De Verrassing van Alphen doet haar naam eer aan. Zij heeft namelijk niet alleen culinaire, maar ook maatschappelijke verrassingen voor ons in petto. Eten verbindt mensen met elkaar, en dat zie je hier op veel verschillende manieren terug.

 

Hier gebeurt namelijk, wat wij als overheid in de komende jaren steeds meer zullen vragen van de samenleving. Hier komt heel de wijk samen. Hier deelt men een tafel en brouwt men saamhorigheid, terwijl de eenzaamheid verpietert. Hier wordt gewerkt aan kwaliteiten, geschaafd aan vaardigheden, gebouwd aan de toekomst. Hier krijgen mensen de kans om zichzelf te laten zien en om anderen te ontmoeten. Hier kan veel, als de wil er is. Hier, dames en heren, gebeurt het.

 

Als ik zo om me heen kijk, zie ik een vrolijk interieur, een uitnodigende menukaart en een keuken die klaar is voor gebruik. Allemaal belangrijke ingrediënten voor succes.En toch, het echte geheim van dit recept zijn jullie: het team dat staat te popelen om te beginnen, stralend van trots. In De Verrassing wordt niet alleen hard gewerkt om het de gasten naar de zin te maken, maar ook om de stap naar de reguliere arbeidsmarkt te zetten. Het team bestaat uit mensen, afkomstig uit deze wijk, die een zetje kunnen gebruiken bij het vinden van een baan. Leren leren en leren werken: dát zijn de belangrijke doelstellingen van dit initiatief.

 

In de zoektocht naar werk is ervaring één vereiste, en opleiding de tweede. In De Verrassing staan beide op de kaart. Al werkende krijgen medewerkers de kans om een diploma te halen op het gebied van sociale hygiëne en horeca. Een verkenning van de markt wijst uit dat je met die twee startkwalificaties een reële kans maakt op een baan.

 

Let wel, we spreken van een kans. Het is aan de medewerkers zelf om die te pakken. En natuurlijk, dat zal niet altijd gemakkelijk zijn. Het vergt doorzettingsvermogen enlef. Je moet kunnen vallen en weer durven opstaan. Hard werken om nieuwe kennis op te doen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Initiatiefnemer Herman Frankes van SWA noemde het een kwestie van geloof en daarmee doelde hij niet op een extraweesgegroetje of een schietgebed. Nee, medewerkers moeten écht geloven in zichzelf en in de kansen die zich voordoen. Dan wordt De Verrassing ook:  De Verandering.

 

Onze samenleving is zo complex geworden, dat we als overheid verschillende instrumenten moeten inzetten om mensen naar de arbeidsmarkt te brengen. De meeste inwoners kunnen dat prima zelf, op eigen kracht. Voor wie dat nog niet vanzelfsprekend is, gaan we op zoek naar oplossingen op maat. De Verrassing is daar een prachtig voorbeeld van, ingegeven door eigen initiatief en ondernemerschap. Wiewíl werken, is welkom aan boord, al zullen sommigen nog steeds hard tegen de stroom in moeten zwemmen.

 

Vandaag open ik De Verrassing van Alphen. Ik hoop dat heel de wijk hier langskomt om van jullie talenten te proeven. Dat hier nieuwe buren ontstaan, nieuwe vriendschappen, nieuwe plannen. Dat bezoekers verbaasd zullen zijn om zoveel sfeer en gezelligheid. Dat zij zich zullen verwonderen om de kunsten van de kok en de glimlach van de bediening. Maar bovenal hoop ik dat hier onvermoede kwaliteiten komen bovendrijven en dat die ervaring smaakt naar meer. De grootste verrassing ben je nog altijd zelf.

M.H. (Michel) du Chatinier


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.