GroenLinks Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

GroenLinks blij met afspraken over azc

GroenLinks complimenteert de vastgestelde bestuursovereenkomst met het COA over een azc vestiging in onze gemeente. In Alphen aan den Rijn is het bedrijventerrein Hoorn-West aangewezen als locatie voor een azc. De bedoeling is dat hier ongeveer 350 – 400 asielzoekers verblijven voor een periode van maximaal vijf jaar. De kosten hiervoor komen voor rekening van het COA. Een andere voorwaarde is dat naast het azc er voor eigen inwoners en Oekraïense vluchtelingen ook extra tijdelijke woonvoorzieningen gerealiseerd worden in de gemeente.

GroenLinks is blij dat de gemeente zich inspant voor de opvang van mensen die hier asiel zoeken. Gemeenteraadslid Pauline Thoomes vertelt: ‘Het is erg fijn dat wij in Alphen ons steentje bijdragen en heel mooi om te zien dat zoveel mensen zich hiervoor met hart en ziel inzetten. Bovendien is er in de afspraken aan veel dingen gedacht. Bijvoorbeeld aan een snelle integratie in de samenleving. Het is belangrijk dat mensen mee kunnen doen in de gemeente. Daarom is het fijn dat zo veel mogelijk van de opgevangen mensen in Alphen kunnen blijven wonen als ze een verblijfsvergunning hebben gekregen. Hier zijn ze tenslotte dan al gewend. Zo min mogelijk verhuizen is niet alleen fijn voor de volwassenen, maar zeker ook voor de kinderen. Dat zorgt voor meer rust na hun vaak zware reis hierheen.’

Flexwoningen voor verschillende doelgroepen

Thoomes vindt het ook belangrijk dat er over veel zaken is nagedacht waar inwoners vragen en zorgen over hadden. Zoals de druk op het aantal beschikbare woningen in de gemeente. Want krijgt iemand een verblijfsvergunning maar is er nog geen woning beschikbaar? Dan is het door de komst van flexwoningen toch mogelijk om door te stromen uit het azc. Thoomes voegt toe: ‘En omdat de helft van deze flexwoningen beschikbaar is voor andere doelgroepen, is dit ook goed nieuws voor andere woningzoekenden in onze gemeente.’

Voorzieningen

Ook voor druk op de voorzieningen zijn oplossingen gevonden. Thoomes legt uit: ‘De eerstelijns gezondheidszorg wordt op locatie verzorgd door het COA. Dit geeft dus geen extra druk op de huisartsen. Ook is er een oplossing bedacht voor als er geen of weinig plek blijkt te zijn bij de kinderopvang en voorschoolse educatie. Daarnaast zorgt het COA ook dat de bewoners van het azc fietsen krijgen. Wij kunnen ons geen betere inburgering in Nederland bedenken dan fietsend de dagelijkse bezigheden doen!’

Jeugdhulp en onderwijs

Wel heeft GroenLinks wensen en bedenken meegegeven over de jeugdhulp. ‘De gemeente moet dit ook regelen voor de azc-bewoners,’ zegt Thoomes. ‘Op dit moment is er een tekort aan capaciteit om alle kinderen tijdig van zorg te voorzien. Wij vragen het college dus om te onderzoeken of het mogelijk is de capaciteit uit te breiden, mocht als het azc open is blijken dat die niet voldoende is die. Ook vragen wij om na te denken over het organiseren van fiets- zwemlessen.’

Integratie in de wijk

‘Tenslotte drukken wij het college op het hart om na te gaan waar inwoners en bedrijven behoefte aan hebben, zoals bijvoorbeeld in Utrecht is gedaan. Het azc daar is succesvol tot stand gekomen, mede doordat er samen met buurtbewoners is gekeken naar waar er behoefte aan was in de wijk. De komst van een azc biedt immers kansen, bijvoorbeeld het toevoegen van een speeltuin of een bushalte. Op die manier kunnen we zo veel mogelijk waarde toevoegen aan de wijk en zorgen voor een succesvolle integratie van het azc.’ Thoomes hoopt verder dat ook deze keer zich weer vele vrijwilligers en organisaties melden om te ondersteunen bij het azc en spreekt haar dankbaarheid uit voor iedereen die zich heeft ingezet en gaat inzetten voor de opvang van mensen.


Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer gisteren 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement gisteren 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport 26 apr. 2024 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.