Blog Opinie

Het Alrijne ziekenhuis is zelf ziek

We worden opgeschrikt door het bericht dat het Alrijne ziekenhuis een aantal operatiekamers dicht doet in oktober. Ze willen de zorgkosten in de hand houden, zo zeggen ze. De verzekeraars hebben te weinig ingekocht volgens het ziekenhuis.

Mooi gedaan! Geef de verzekeraars de schuld van het stoppen met werken en iedereen staat achter je. Laat de mensen maar denken dat je als lief ziekenhuis in de hoek wordt gezet door die geldwolven. De doktertjes laten ook nog fijntjes weten maatschappelijk betrokken te zijn en de zorgkosten niet te hoog te willen laten oplopen.

AMMEHOELA!

De zorgkosten worden niet veroorzaakt door de verzekeraars maar door het ziekenhuis en de daar werkende artsen. De verzekeraars (uiteindelijk U en ik) betalen en leveren dus de opbrengsten. De artsen met hun BV’s sturen de facturen en veroorzaken daarmee de kosten.

Ik heb eens even nagekeken hoeveel BV’s er op het adres van Alrijne gevestigd zijn. Het zijn er meer dan 150! Dan tel ik nog niet de bedrijven, die ergens op het adres van de villa zijn geregistreerd. Allemaal specialisten, die niet gewoon in dienst zijn en een afgesproken aantal uren moeten werken, maar per handeling een factuur sturen.

Het Alrijne is één grote graaibak

Als je even nadenkt zie je dat het verhaal van het ziekenhuis aan alle kanten rammelt.

  1. Die operatiekamers zijn er toch al. Of je nou wel of niet opereert, aan dat kleine beetje elektriciteit zal het niet liggen. De kosten worden dus niet hoger. 
  2. Vaste medewerkers kan je wel op vakantie sturen, maar de kosten gaan gewoon door.
  3. Als iedereen gewoon blijft werken, dan zou bij een te grote vraag hooguit de wachttijd wat kunnen oplopen. In ieder geval doe je dan zeker geen operatiekamers op slot. Dan vergroot je het probleem alleen maar. 

De enige reden is dat de specialisten per handeling betaald willen worden en het verrotten om een stapje harder te lopen als dat nodig is.

Het vroegere Rijnoord ziekenhuis in Alphen heeft al een bewogen geschiedenis met medisch specialisten. Die vochten elkaar zo de tent uit om geld, dat het ministerie ingreep. Het ziekenhuis verloor haar zelfstandigheid en kwam onder toezicht van Leiderdorp. Helaas is er geen spat veranderd. Ook in Leiderdorp weten ze hoe ze moeten graaien. Als ze hun zin (lees geld) niet krijgen gaan ze staken, dat hebben ze vaker gedaan. Dan zijn het ineens geen ondernemers meer, maar spelen ze het zielige meisje of jongetje.

Weet je wat het probleem is? Ze zijn zelf ziek daar bij het Alrijne en zijn niet eens in staat intern de boel goed te organiseren. 

Machiel van der Schoot


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.