'Code oranje' voor sneeuw in Zuid-Holland

Het KNMI heeft vanochtend (vrijdag) 'code oranje' afgegeven in Zuid-Holland vanwege de verwachte sneeuwval vandaag. Om 10.15 uur vielen voorzichtig de eerste sneeuwvlokken al in Alphen.

Naast Zuid-Holland is de waarschuwing voor extreem weer ook van kracht voor Noord-Holland en Friesland. Ook in de rest van Nederland wordt sneeuw verwacht.

Tussen 11.00 en 15.00 uur wordt de meeste sneeuw in Alphen voorzien. Alphen Stad FM/TV houdt de hele dag een liveblog bij op haar website met de laatste updates over het winterse weer in Alphen:

17.00 uur:
Alphen Stad FM/TV beëindigt haar liveblog. Er staan nog altijd lange files in Nederland en het treinverkeer is nog ontregeld. Dit wordt naar verwachting pas in de loop van de avond opgelost. 

16.45 uur:
Het KNMI heeft 'code oranje', dat sinds vanochtend 08.00 uur van kracht was voor de provincie Zuid-Holland, ingetrokken. De waarschuwing is afgezwakt naar 'code geel'.

16.40 uur:
Volgens NS rijdt er af en toe een trein van Alphen naar Leiden. Ook moet er zo nu en dan een trein van Alphen naar Bodegraven en Woerden rijden. De problemen houden nog een groot deel van de avond aan. Tussen Alphen en Gouda en Woerden en Utrecht rijden geen treinen meer tot tenminste 20.00 uur.

16.30 uur:
Niet alleen treinverkeer Alphen-Utrecht is tot na de avondspits gestremd, maar er rijden ook definitief geen treinen tussen Alphen en Gouda tot 20.00 uur. Onduidelijkheid nog over het traject Alphen-Leiden.

16.10 uur:
Er rijden bijna geen treinen meer van en naar Alphen aan den Rijn. Op het Alphense NS-station wachten veel mensen op hun trein, maar de treinen naar Leiden (15.53 uur) en Gouda (16.08 uur) zijn allemaal uitgevallen. Van en naar Utrecht is helemaal geen treinverkeer meer mogelijk.

15.50 uur:
Tot na de avondspits rijden er geen treinen van en naar Utrecht. Het treinverkeer rondom Alphen is daarmee flink ontregeld.

15.30 uur:
ANWB ontraadt automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en motorrijders de weg op te gaan. Fietsers, scooterrijders en voetgangers moeten vanwege de gladheid oppassen.

15.15 uur:
Het Rijnland Ziekenhuis is klaar voor het sneeuw- en schaatsweekend. Grote hoeveelheden gips, platen en schroeven zijn ingeslagen, extra gipsmeesters, chirurgen en verpleegkundigen personeel heeft het hospitaal ingepland.

15.10 uur:
Fileoverzicht. A4 Den Haag-Leiden: 14 kilometer, A4 Leimuiden-Nieuwe Meer: 15 kilometer, A4 Nieuwe Meer-Leimuiden: 10 kilometer, A12 Utrecht-Bodegraven: 4 kilometer, A12 Bodegraven-Utrecht: geen file, N11 Alphen-Bodegraven: 2 kilometer, N207 Alphen-Leimuiden: 3 kilometer, N207 Leimuiden-Alphen: 4 kilometer, Alphen-Boskoop: geen file, Boskoop-Alphen: geen file.

14.30 uur:
Politie Hollands Midden meldt dat er meer ongelukken zijn dan gebruikelijk. Het zijn vooral automobilisten die doorglijden en uit de bocht vliegen. Ook worden er veel valpartijen op straat gemeld bij de meldkamer in Hollands Midden.

14.05 uur:
Ook op de N11 staat inmiddels een file tussen Alphen en Bodegraven. In heel Nederland staat om 14.00 uur 655 kilometer file.

13.50 uur:
En zo zag de Swaenswijkbrug in Alphen er vanmiddag rond 13.30 uur uit. 

13.25 uur:
De sleëen zijn tevoorschijn gehaald. Vooral basisscholieren spelen buiten in de sneeuw.

13.20 uur:
Er is een tweede file ontstaan op de N207: zeven minuten vertraging tussen afritten N11 en N460 richting Ter Aar.

12.55 uur:
Automobilisten passen rijgedrag aan. Dat heeft wel als gevolg dat er op dit moment vijf minuten vertraging is op de N207 van Alphen naar Leimuiden.

12.35 uur:
De VerkeersInformatieDienst (VID) heeft zojuist een waarschuwing afgegeven voor het wegverkeer. In Midden-Nederland zijn er gevaarlijke rijomstandigheden vanwege sneeuw op de wegen. Waarschuwing geldt ook voor Noord-Nederland.

12.30 uur:
Het sneeuwt al een half uur flink in Alphen. Veel straten zijn inmiddels wit. De gemeente Alphen waarschuwt voor gladheid op ondermeer stoepen en fietspaden.

12.00 uur:
De sneeuwbui lijkt Alphen langzaamaan te bereiken. Steeds meer sneeuwvlokken vallen uit de lucht naar beneden. Het storingsgebied hangt momenteel bij Schiphol.

11.55 uur:
In Noord-Holland en Friesland is volgens Buienradar vanochtend al vier tot zes centimeter sneeuw gevallen: zie foto. In Zuid-Holland voorspelt de internetsite drie tot vijf centimeter witte poeder, plaatselijk acht tot tien centimeter. Buienradar waarschuwt ook voor gladheid.

11.50 uur:
De voor dit weekend afgelaste voetbalwedstrijden ARC-Barendrecht (Topklasse) en Alphense Boys-Elinkwijk (Hoofdklasse A) worden ingehaald op 18 (ARC) en 19 (Alphense Boys) februari. Alle andere duels zijn nog niet opnieuw vastgesteld, maar naar verwachting gaan ook die wedstrijden in dat weekend afgewerkt worden.

11.30 uur:
Vanwege de verwachte sneeuwval bereidt de provincie Zuid-Holland zich voor om ieder moment de weg op te gaan om te strooien.

11.20 uur:
NS meldt dat treinstoring Alphen-Utrecht voorbij is. Vandaag geldt een aangepaste dienstregeling. De spitstreinen rijden vrijdag niet tussen Alphen en Leiden, wat inhoudt dat er geen vier maar twee treinen per uur rijden op dit traject.

11.15 uur:
De provincie Zuid-Holland gaat vanmiddag met een ijsbreker de Oude Rijn op. Om 12.00 uur vertrekt het vaartuig vanuit Krimpen aan den IJssel via de Gouwe naar Alphen, om vervolgens in oostelijke richting de Oude Rijn op te draaien en haar weg te vervolgen naar Bodegraven.

10.55 uur:
In Texel (Noord-Holland) valt volop sneeuw, getuige deze foto. De Randstad maakt zich op voor de sneeuw.

10.45 uur:
De natuurijsbaan in Zwammerdam gaat vanmiddag om 14.00 uur al open in plaats van morgenochtend 10.00 uur. De ijsvloer is door de strenge vorst al sterk genoeg. De ijsclub is gevestigd aan de Kortsteekterweg.

10.30 uur:
Door een defecte bovenleiding bij Bodegraven is er geen treinverkeer mogelijk tussen Alphen en Utrecht. Alphenaren die naar Woerden of Utrecht willen, moeten omreizen via Gouda. Bodegraven is vanuit Alphen wél bereikbaar. Volgens de NS is de storing om 12.30 uur voorbij.

10.20 uur:
De komende uren houdt Alphen Stad FM/TV een liveblog bij op deze pagina met het laatste nieuws over het weer vandaag. De eerste sneeuwvlokken zijn inmiddels neergedaald op Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!