Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA NIMBY alweer

Tijdens de raadscommissievergadering van afgelopen woensdag was als eerste een inwoner van Hoorn-West aan het woord. Hij sprak over de zorgen van het buurtje over de komst van een asielzoekerscentrum. Of die zorgen terecht zijn is een geheel ander verhaal.

En dat is ook niet waar ik het over wil hebben. Wat mij opviel in zijn praatje was de zinsnede 'Vraag voor de lokale media. Waar zijn jullie? Jullie zijn de vierde macht en jullie behoren kritische vragen te stellen'.

Dat is een enge opvatting over de werkzaamheden van de plaatselijke en regionale media. Hoe journalisten hun werk doen, staat namelijk niet ter discussie. En al helemaal niet door insprekers in de Alphens politiek die het vervolgens over 'de menselijke maat' hebben in combinatie met 'mijn dochters fietsen daar elke dag langs'.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen van de pers die de Alphense politiek volgen. Die zijn er altijd, zowel fysiek in de zaal als gekleefd aan een monitor, want alles wordt live uitgezonden. Wie er altijd zijn tijdens de persgesprekken, raadsvergaderingen en raadscommissievergaderingen en wie met alle wethouders en met veel fractieleden en veel inwoners en/of organisaties spreken zijn Algemeen Dagblad, Leidsch Dagblad, Studio Alphen en Alphens.nl.

Het mooie van de politieke verslaggevers in Alphen aan den Rijn is dat een aantal van hen een enorme dossierkennis heeft, omdat zij al jaren over deze gemeente verslag doen. En een aantal heeft een geheel nieuwe kijk op het Alphense, omdat zij zijn overgeplaatst vanuit een andere regio. Voor beide is veel te zeggen, maar de mix maakt dat de politieke onderwerpen altijd van alle kanten worden bekeken waar ook iedereen bij is.

Elk medium heeft vervolgens een geheel eigen wijze van verslaggeving. De een geeft zo neutraal mogelijke informatie, dus de antwoorden op de meestal kritische vragen van pers, raadsleden en inwoners. De ander heeft een persoonlijk verhaal van een van de betrokkenen als invalshoek. Soms is er een serie aan berichten als het thema langdurig op de agenda staat en soms is een onderwerp eenmalig. Maar er is niemand van de lokale pers die met z'n ogen dicht alles voor zoete koek slikt. Ook niet van insprekende inwoners.

De kritische noot van de politieke verslaggever van Alphens.nl over de komst van het asielzoekerscentrum aan Hoorn-West, gaat in deze wekelijkse blog dan ook naar de meneer die heeft ingesproken tijdens de commissievergadering,  die niet gehinderd door enige kennis van zaken maar wel door zijn onderbuik, heel duidelijk was over Not In My Back Yard.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!