Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.

Nu is het Thorbeckeplein ook op andere dagen wel een hindernisbaan. Niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook voor anderen. Dat heeft er enerzijds mee te maken dat er een leuke waterspeelplaats is en gezellige hoekjes. Anderzijds is het een geschikt pleintje voor afvalcontainers van de belendende bedrijven en voor luie fietsers die hun vervoermiddel plompverloren tegen een lantaarnpaal op slot zetten en achterlaten.

Doel van het evenement Ongehinderd is in principe om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van winkels en winkelgebieden en andere MKB-bedrijven. Er wordt een rapport overhandigd aan wethouders Relus Breeuwsma en Anouk Noordermeer en zij zijn al bij voorbaat van harte uitgenodigd om die hindernisbaan geblinddoekt en in een rolstoel te volbrengen.

Gelukkig is wethouder Noordermeer niet voor een kleintje vervaard, want haar heb ik vorige week een nat en modderig opgravingsterrein op hoge hakken zien tackelen. En van wethouder Breeuwsma weet ik dat hij echt geen uitdaging uit de weg gaat.

Die wethouders komen er wel en de bezoekers vast ook. De echte rolstoelgebruikers en slechtzienden zijn al zo geroutineerd in het ontwijken van obstakels dat zij ook een goede kans hebben om ongehinderd die hindernisbaan af te leggen.

Waar het om gaat, is het bewustzijn bij 'gewone' mensen, de Alphense politiek en vooral het ambtenarenkorps te vergroten. Hou rekening met de beperkte medemens. In een rolstoel. Met een rollator. Zonder zicht.

Maar. Er zijn nog heel veel meer mensen die niet 'zomaar' lekker rondlopen. En met hen wordt ook geen rekening gehouden. Moeders, en vaders trouwens ook, met kinderwagens is zo'n categorie die soortgelijke problemen tegenkomt als de rolstoelgebruikers. Mensen met een hersenbeschadiging, de onzichtbare categorie die niets mankeert want je ziet niets aan hen. Mensen met een tijdelijke handicap zoals een gebroken been. Onhandige mensen. En gewone ouderen en kleine kinderen.

Kortom: er zijn heel veel mensen die moeite hebben met drempels, stoepen, scheefliggende tegels, gladde vloeren, zware deuren, trappen en trapjes, willekeurige paaltjes en ontbrekende liften. De groep die gehinderd wordt door van alles en nog wat, is dus oneindig veel groter dan alleen de categorie rolstoelgebruikers en slechtzienden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer gisteren 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement gisteren 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap: