Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Piramide van Maslow

De verkiezingen voor de nieuwe Tweede Kamer gaan over bestaanszekerheid, energiearmoede, woningbouw en verschraling van lokale voorzieningen. Dat zegt Jeroen van Gool, de fractievoorzitter van ons plaatselijke CDA. Vermoedelijke melden de meeste andere partijen ook iets dergelijks.

Het probleem, de uitdaging of de crux is dat geen enkele politieke partij ons recht in ons gezicht gaat vertellen dat bestaanszekerheid een veel te hard opgeblazen ballon met dikke lucht is. We laten er een piepklein beetje lucht uit en vervolgens blazen we er een iets groter piepklein beetje in. Dat is ongeveer hoe we die bestaanszekerheid overeind houden. Maar er komt een dag dat die ballon zomaar opeens vanzelf uit elkaar knalt.

Het zou mooi zijn als er een politieke partij opstaat die de rauwe werkelijkheid onder ogen ziet en deze dan ook durft uit te dragen. De koek is op. Al minstens drie keer of tien of twintig keer.

Bestaanszekerheid ligt een stapje hoger dan de bodem van de Piramide van Maslow. De bodem is biologische behoeften, dus eten en water zodat je niet meteen dood gaat. Een stapje hoger, dat van de bestaanszekerheid, is een dak boven je hoofd, elementaire veiligheid en een rudimentaire vorm van zorg. Vrij vertaald is dat de woningbouw waar je veilig bent voor de elementen en de roofdieren oftewel al die andere mensen, en een primitieve vorm van ouderenzorg in de vorm van kinderen.

Maar dat is helemaal niet wat de dames en heren politici voor ogen hebben. Voor hen gaat bestaanszekerheid over een leuke driekamerflat of eengezinswoning met een winkelcentrum en openbaar vervoer in de buurt, een auto voor de deur en vooral veel goede wegen zodat die auto supersnel van A naar B kan. O, en gewoon de stekker in het stopcontact als een van de vele elektrische apparaten stroom nodig heeft.

Het weeffoutje is dat de echte bestaanszekerheid onder druk staat, omdat welvaart zoals wij dat kennen een uitzondering is in de wereldgeschiedenis. De afgelopen driekwart eeuw is de welvaart tot ongekende hoogten gestegen en nu denken hele generaties dat hun extreem gemakkelijke leventje normaal is.

Misschien moeten we nog eens kritisch kijken naar de behoeften in de Piramide van Maslow, de sociologische en de economische. En misschien moeten we dan ons pakket met eisen eens fors naar beneden bijstellen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.