Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Schrap die brug

De fietsbrug. Meer hoef je niet te zeggen. Iedereen weet direct dat het over de fietsburg over het Aarkanaal gaat die miljoenen teveel gaat kosten. Niet miljoenen meer, maar echt miljoenen te veel.

Het is hier Alphen aan den Rijn en dus zijn bruggen met enige regelmaat onderwerp van gesprek en van ergernis. De brug naar Nergenshuizen a.k.a. de Maximabrug is er een en de vallende Julianabrug is een ander en er wordt al jaren gepraat over de Steekterbrug die vervangen moet worden maar dan zonder beweegbare klep. En nu dan de fietsbrug tussen Burgemeester Bruins Slotsingel en de Nieuwkoopseweg die te duur is. Niet een beetje te duur, maar miljoenen te duur.

Er wordt al sinds 2015 over het aanleggen van de fietsbrug over het Aarkanaal gesproken. De brug komt uit de koker van de Fietsersbond die de gewenste brug op plek 8 van knelpunten in de gemeente Alphen aan den Rijn had gezet. De aanleg van de brug werd gesteund door wethouder Kees van Velzen (CDA) die er een prachtige kans in zag voor een betere toeristische route tussen de stad en het platteland en voor scholieren die minder om hoeven te rijden. De brug zou iets minder dan 4 miljoen euro gaan kosten, maar nog voordat de eerste spade in de grond ging was begin 2019 het bedrag al gestegen naar 4.25 miljoen.

Bomen en beplanting zijn in de winter van 2020 verwijderd, het terrein is vlak gemaakt en op de andere oever is een woning gesloopt. Daarna was het wachten op een rechtszaak, omdat een omwonende die brug niet zag zitten. Die kreeg echter ongelijk van de Raad van State, want niemand heeft recht op vrij uitzicht.

Dat vrije uitzicht is een onzinargument, maar de grap is dat die bewoner ondertussen verder wel degelijk gelijk had. Volgens hem zou er geen goed onderzoek zijn gedaan, waaronder naar hoeveel fietsers van de brug gebruik zullen maken. Daarbij vindt hij ook de kosten voor de brug te hoog.

En guess what. Links en rechts wordt door heel veel mensen getwijfeld aan het nut, dus het gebruik door fietsers, van de brug. En die kosten? Die rijzen inmiddels de pan uit. Want bovenop de 4.25 miljoen kwam eind 2021 nog eens 750 duizend euro, en dan is het dus 5 miljoen.
Als klap op de vuurpijl kwam daar afgelopen december 2,5 miljoen bij. En poof, die brug kost uiteindelijk minstens 7.5 miljoen euro. Zomaar. Alsof het niets is.

Onlangs heeft de gemeenteraad aan wethouder Relus Breeuwsma (CDA) gevraagd of de brug nog gecanceld kan worden. Die vindt van niet, omdat er al veel kosten zijn gemaakt en er ook al veel kant-en-klaar is. Zo ligt het complete brugdek in de fabriek te wachten om naar Alphen te worden vervoerd.

Tegelijkertijd zijn er meer grote projecten die financieel worden ingehaald door de tijd. Zo is het ambitieuze plan voor een super sport- en evenementenhal in De Bijlen in de ijskast verdwenen. ‘Je moet ook durven schrappen’, zegt verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Schotanus hierover.

Ik stel daarom voor dat Relus en Gert-Jan binnenkort op een vrije avond een biertje gaan drinken en ondertussen een informeel gesprekje voeren over ‘lef hebben’. Want er is veel meer lef voor nodig om de stekker uit een half uitgevoerd maar veel te duur plan te trekken dan om alles z’n gangetje te laten gaan en ook die andere miljoenen op te hoesten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Muziek vandaag 16:32

Berget Lewis treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Met haar krachtige en betoverende stem, bekend als de "Queen of Soul", zal Berget Lewis optreden op het Sama Sama Maluku Festival op 7 juli 2024. Dit grootste Molukse festival in Nederland vindt plaats op het festivalterrein aan de Zegerplas in Alphen.

Kinderen vandaag 14:36

Inschrijving Huttenbouw opent op woensdag 1 mei!

Ahoy, piraten! Het belooft weer een groot feest te worden, want de 51e editie van de Huttenbouw staat voor de deur, en dit jaar kunnen jullie op avontuur als echte piraten! Dit jaar vindt het evenement plaats van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus. Kinderen van 4 tot en met 14 jaar kunnen zich vanaf woensdag 1 mei aanmelden.

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.