Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Stille Strijd

Er staat een beeld op het Rijnplein. Tijdelijk. Maandag wordt het verplaatst naar elders. Het beeld heet Stille Strijd en vraagt aandacht voor zelfdoding onder jongeren.

Het is een goed idee om aandacht te vragen voor dit taboe. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 onder bij jongeren tot 30 jaar. Voor iedere jongere die uit het leven stapt, zijn er familie, vrienden en bekenden waarbij dit altijd in hun achterhoofd blijft leven. Net als de herinneringen aan deze jongere.

Een van de oorzaken van deze 'ereplaats' is dat het om een taboe gaat. Je praat niet over een verlangen of een noodzaak om jezelf van het leven te veroveren. Je zendt wel vaak signalen uit. Maar die worden vaker niet dan wel opgepakt of herkend. Of, en daar komt dat taboe weer, ze worden genegeerd. Mensen zijn er bang voor en/of ze hebben genoeg aan hun eigen problemen.

De onderliggende vraag is natuurlijk waarom?

Niet voor een individuele jongere, want die heeft redenen genoeg. Of misschien wel niet en het gebeurt gewoon. Een soort wegglijden uit de realiteit van het bestaan.

Het waarom gaat meer over onze samenleving. Misschien moeten hier veel meer vraagtekens bij worden gezet. Er is altijd druk. Druk om het beter te doen op school. Druk om meer te bereiken in het leven. Druk om vooral aan het 'normaal' te voldoen. Druk van social media. Druk van je telefoon. Er is geen rust meer in je hoofd.

Mensen staan altijd maar aan. Misschien moeten we eens beginnen met uit te staan. Haal de druk eraf. Je hoeft geen havo of vwo te doen. Je hoeft niets interessants te worden. Je bepaalt zelf wel wat normaal is. Social media kunnen ook uit. Net als je telefoon. Lekker thuis laten.

En dan gewoon over van alles en nog wat praten met andere mensen. Zodat je contact maakt. Zodat je niet alleen bent. Zodat je wel iets anders aan je hoofd hebt dan een stille strijd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.