Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Windmolens

Er heerst enige verwarring over het begrip 'windmolens'. Die zijn er namelijk in veel soorten en maten. Van kleurrijke papieren gevalletjes waar kinderen mee spelen tot de enorme gevaarten van 165 meter hoog, inclusief wieken zelfs 190 meter, die op zee staan om veel energie op te wekken.

Van de week dumpte wethouder Gert van den Ham een stapel documenten bij de lokale pers. Allemaal over het duurzaamheidsprogramma en dan speciaal over onderwerpen die te maken hebben met energie. Dus zonnevelden, bezuinigen en kleine windmolens die energie opwekken, maar vooral over het netwerk dat onze behoefte niet bij kan houden.

Een in de gemeente Alphen aan den Rijn nieuwe oplossing is het plaatsen van kleine windmolens. Daar blijkt onder onze agrariërs veel behoefte aan te zijn. Gewoon een kleine windmolen, iets van een metertje of 30 hoog, op het erf naast de stal. Ook bedrijven zien wil iets in zo’n windmolen om hun eigen energie op te wekken. Op het ICT-terrein tussen Hazerswoude en Boskoop staat er al een voor de bedrijven daar.

Alphen zou Alphen niet zijn als er geen voorwaarden aan verbonden worden. De belangrijkste is dat een windmolen altijd in combinatie met zonnepanelen wordt geplaatst. Iets van: als de zon niet schijnt, waait de wind wel of andersom.

Wat de gemeenteraad echter zeker niet wil, zijn windturbines. Dat zijn dus die hoge gevaartes hier langs de N11 en die op zee in de windparken. De overgrote meerderheid van de raad strijdt al jaren tegen plaatsing van deze horizonvervuilers. Het toeval wil echter dat zowel de huidige wethouder van D66 als zijn voorganger van GroenLinks beiden van een partij zijn die juist gráág windturbines willen plaatsen.

En nu wordt er dus aan de beleidskaders gewerkt. De vraag is natuurlijk wat daar in komt te staan over de hoogte van de windvangers: worden het molens zoals de raad voor ogen heeft of worden het turbines zoals D66 en GroenLinks graag willen. Een mooie uitdaging voor onze hele gemeenteraad is nu om te bewaken dat er in het nieuwe beleid straks ruimte is voor kleine windmolens, maar dat er geen hoge windturbines mogen worden geplaatst.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam vandaag 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater vandaag 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken vandaag 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer vandaag 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.