Nieuw Elan
Advertorial Politiek plein

Nieuw Elan maakt zich sterk voor dierenwelzijn

In oktober van vorig jaar heeft raadslid Robert Blom van Nieuw Elan een initiatiefvoorstel dierenwelzijn aan de Alphense gemeenteraad aangeboden. De raad is het erover eens dat het beleid voor wat betreft de dieren beneden peil is. In de raadsvergadering van april is door de raad unaniem besloten hoe het dan wel moet.

Het initiatiefvoorstel dierenwelzijn, dat Nieuw Elan samen met VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP heeft ingediend, voorziet in het rechtzetten en aanvullen van het falende beleid. Hoewel  dierenwelzijn sinds 2006 een taak is van een van de wethouders, is er sindsdien weinig gebeurd. Althans weinig positiefs.

Robert Blom meldt dat de stand van zaken in 2023 bedroevend is:

  • Er is geen dierenasiel in de gemeente
  • Dierenartsen zijn buiten kantooruren niet bereikbaar
  • De dierenambulance is onderbemand
  • Sociale aspecten worden nergens meegenomen
  • Er gaat 120.000 euro naar de dierenbescherming, er is echter veel meer nodig dan waar de dierenbescherming in voorziet
  • Er is geen ambtelijke ondersteuning voor dierenwelzijn
  • Er is geen fatsoenlijk budget beschikbaar

Over dit laatste punt: “Het is dringend noodzakelijk dat er een degelijk budget voor dierenwelzijn komt om een serieus beleid mogelijk te maken. Dierenwelzijn is goed voor mens én dier.”

Gezamenlijk beleid maken

Het initiatiefvoorstel is in oktober 2022 ingediend door zeven partijen onder aanvoering van Nieuw Elan. De Alphense gemeenteraad heeft daarop besloten om een voorbereidingsgroep met raads- en commissieleden in te stellen. Deze groep heeft het initiatiefvoorstel verwerkt in een definitief voorstel.

Dit is in april 2023 door de raad unaniem vastgesteld: ‘De raad besluit unaniem het college de opdracht te geven om met een Alphens model dierenwelzijn te komen, voorzien van helderheid en duidelijke kaders.’

Dit betekent dat de verantwoordelijke wethouder nu het besluit moet uitvoeren. De gemeente moet daarbij samenwerken met verschillende partijen, zoals  dierenartsen, dierenambulance, dierenasiel(en), ondernemers, onderwijsinstellingen en andere belanghebbenden.

Verbeterpunten

Er moet een goed beleid voor dierenwelzijn komen. En, belangrijker nog, dit moet worden gefinancierd en uitgevoerd. Om het dierenwelzijn vlot te trekken, is het wijsheid om het goed werkende Haags Model ook in Alphen aan den Rijn te gebruiken en om een degelijk budget beschikbaar te stellen. De gemeenteraad wil in ieder geval minimaal een ambtenaar dierenwelzijn en een initiatief van de gemeente voor een platform waarin partijen zitten die zich in de gemeente bezighouden met dieren. Ook wil de raad dat er weer een dierenasiel komt in Alphen aan den Rijn. Op dit moment worden dieren naar het asiel in Gouda gebracht. Wethouder van dierenwelzijn, Gert-Jan Schotanus, zal het een en ander in gang zetten en in het vierde kwartaal terugkomen op het nieuwe door de gemeenteraad opgedragen beleid.

Op de foto initiatiefnemer Robert Blom.


Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer gisteren 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement gisteren 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport 26 apr. 2024 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.