MINERVA Onderbuikgevoel

Het woord is vast wel eerder voorbij gekomen: onderbuikgevoel. Dat je iets denkt zonder fatsoenlijke argumenten en/of feiten. Soms is zo'n gevoel terecht, dan is het een waarschuwing. Meestal is die onderbuik precies wat het is: een omhulsel voor een flinke hoop stront. Jouw stront.

Na een heerlijke zomer - met als dieptepunt een echt probleem: de val van de kranen en het brugdek op de Hooftstraat - komen de gebruikelijke 'kwesties' weer aan alle kanten bovendrijven.

De mossen vallen dood van het dak, maar toch is Zwarte Piet nu al gespreksonderwerp. De VN vindt dat Nederland de racistische trekjes eraf moet halen en Jan met de korte achternaam - ook hier in mijn dorp - roept vanuit zijn onderbuik dat 'ze' van ons kinderfeest af moeten blijven. Piet zal en moet zwart zijn. En dus is het hier duim omhoog voor foto's met het zwarte Zwarte Pietenorkest van Con Brio, komt er voor de grap een Sint op een zebra voorbij en zijn 'Sint en Piet van Sint in Alphen uiterlijk geloofwaardig'.
Nou Jan, dat zal de kinderen worst zijn. Als je die Pieten bont en blauw kleurt, vinden de kinderen dat alleen maar leuk. Sterker nog: de allerkleinsten maken helemaal geen onderscheid in kleuren.
Als je er niet zoveel over ouwehoert is het trouwens een kwestie van pakweg een jaar of vijf voordat alle Pieten, gewoon 'Piet' zijn zoals ze altijd al waren. Maar dan met een willekeurig kleurtje.
En voordat we dat weer krijgen: we hebben al twee generaties geen kolenkachels met bijpassende schoorstenen meer om zogenaamde roetvegen te verklaren.

Een andere kwestie met een hoog onderbuikgehalte is het huisvesten van asielzoekers. Volgens de plaatselijke tokkies pikken asielzoekers 'onze' huizen in en wordt de wachtlijst alsmaar langer.
Tja, het zou heel gek zijn als we ons quotum huisvesten in woningen die al die tijd al leeg staan. Dan deed wonenCentraal niet echt goed z'n best. En, het zijn dit jaar 182 mensen - dus heel wat minder huizen - op de dikke 107.000 die hier al wonen.
Die 182 mensen wachten trouwens al jaren op een woning. Al die tijd zitten ze opgesloten in een meer dan naargeestig barakkenkamp met een heel gezin in één kamertje. Ze mogen al die tijd niet werken en dus moeten wij ze wel een bijstandsuitkering geven als ze worden vrijgelaten.

Over die gevallen brug zijn 'we' trouwens ook nog niet uitgepraat.
We weten nog helemaal niet hoe dat ongeval kon plaatsvinden en of er wellicht ergens onderweg - van het eerste idee tot aan de laatste druk op de knop - een andere beslissing had moeten worden genomen. En misschien weten we het wel nooit.
Maar toch. Het 'ach en wee' over de gestorven hond is inmiddels verstomd en nu worden de schuldigen alvast berecht. Het is vast de schuld van de bruggenbouwer, de kranenverhuurder of de burgemeester. Zoiets als 'het is een dom ongeval' komt niet door de onderbuik heen. Blijft steken in de stront.

En nee, ik ga niet voor een trein staan omdat die Alphense onderbuiken wat ik zeg even niet pruimen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!