Niet de sterkste toespraak van Bas Eenhoorn

“200.000 professionals waken over uw veiligheid ” werd ons twee jaar geleden verteld in tv-spotjes en in advertenties. Sindsdien hebben we weinig terreuraanslagen gehad.

Het kan ook zijn dat er helemaal geen terroristen waren. Dan geldt dat grapje van de ene boer tegen de andere: “Waarom strooi je van dat vieze gele poeder over je land?” “Da’s tegen de olifanten, buurman”. “Er zitten hier toch helemaal geen olifanten?”. “Goed spul hè, Goed spul hè”.

Alleen in Alphen heeft het niet zo goed geholpen. Daar hadden we het Ridderhofdrama. Uit een hoek die we niet verwacht hadden. Een blanke Nederlandse jongen. Soms verwacht je olifanten, maar komen er wolven.

Burgemeester Bas Eenhoorn hield gisteren zijn nieuwjaarstoespraak. Daarin vertelde hij dat de gemeente veel aandacht aan veiligheid gaat geven en strenger wordt. Overheden en burgers moeten meer gaan samenwerken en rapporteren als er iets fout lijkt te gaan.

Ik begrijp wel dat Bas zoiets zegt na het Ridderhofdrama, maar of het helpt vraag ik me sterk af. Die professionals, die de verkeerde kant opkeken, hebben Tristan niet tegen kunnen houden, net zoals Japan de Tsunami niet zag aankomen of Europa de crisis. In 2012 gebeurt er opnieuw iets, dat we niet voorzien hebben. Soms is het leven onvoorspelbaar, oneerlijk en verdrietig.

Ik weet dat ik me op glad ijs begeef, maar ik ben het knap zat. Een overheid die alles probeert te regelen en te beveiligen, zonder enige garantie, maar intussen wel iedere keer meer vrijheid van de mensen afpakt.   

Vrijheid is voor een groot deel uit onze samenleving verdwenen. Vrijheid om ergens een bootje neer te leggen, je hond uit te laten, af en toe even je gaspedaal in te drukken, kerstbomen te verbranden, zonder paspoort op zak te lopen, een feestje te organiseren, op een schoolplein te voetballen, muziek te spelen op straat, ergens te plassen, in de Gouwe te zwemmen of gewoon ergens je kampeertentje op te zetten. Allemaal dingen, die vroeger wel konden en nooit tot grote problemen hebben geleid, maar nu verboden zijn door de regelneven uit de politiek.

Ik weet heus wel, dat we netjes met onze medemensen en het milieu moeten omgaan. Dat is niet het punt. Wel is het zo, dat we een land van angsthazen en zeuren zijn geworden, bang voor ziektes, bang voor terroristen, bang voor alles eigenlijk. Het wordt aangewakkerd door politici, managers, verzekeraars, opvoedkundigen, artsen en medicijnfabrikanten. Allemaal met een dubbele agenda.

En nu moeten we van Bas zelfs onze buren en kennissen in de gaten houden. Het lijkt zo langzamerhand het voormalige Oost-Duitsland wel.

Nee, het was gisteren niet het sterkste optreden van Bas. Het leek meer op een verkiezingspraatje voor zijn VVD, de Volkspartij voor Veiligheid en Democratie. Veel aandacht voor verkeer en economie en niks over milieu of groen. We moeten een sterke economische regio worden.

Ik kan u één ding beloven: dat gaat nooit lukken op die ouderwetse manier. Al werken we samen met 10 plaatsen als Gouda en Woerden, dan nog moeten we het afleggen tegen Rotterdam, New York of Sjanghai. De klassieke bedrijven gaan hier toch weg, 4-baans N207 of niet. Die blijven niet omdat er een Maximaburg komt.

Nee, als Alphen wat wil betekenen in de toekomst zullen we hier meer in plaats van minder vrijheid moeten hebben, meer in plaats van minder groen. Dan heb je kans dat zich hier bedrijven en mensen van de toekomst gaan vestigen. Dan kan je concurreren met de grote steden. Niet met een truttige imitatie ervan.

Machiel van der Schoot 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.