Ernstige beschuldiging FNV aan adres van Archeon

Vakbond FNV Recreatie stelt dat er in themapark Archeon een onveilige werksfeer heerst en dat medewerkers worden geïntimideerd. FNV heeft een brief geschreven aan Archeon-directeur Jack Veldman. De brief is in handen van Omroep West.

De vakbond zegt met zo'n veertig medewerkers te hebben gesproken. De kritiek spitst zich toe op directeur Jack Veldman, die het themapark eind jaren negentig redde van de ondergang. De manier waarop Veldman met mensen omgaat is volgens meerdere (oud-)medewerkers 'niet normaal'. Hij zou personeel uitschelden en intimideren, zeggen diverse bronnen -volgens Omroep West- die anoniem willen blijven.

Werknemers zouden meermaals in tranen zijn uitgebarsten. Een van de personeelsleden zou door Veldman zelfs een burn-out in zijn geholpen. Mensen zouden voor hetzelfde werk verschillend betaald krijgen, zegt een bron. 'Het hangt er vanaf of Jack je mag. Vrouwen met blond haar, blauwe ogen en grote borsten geeft hij opslag, andere mensen die hard en goed werken niet.'

Zware aantijgingen
Volgens een oud-medewerker is er sprake van een 'ongezonde relatie' tussen chef en medewerkers. 'Niemand neemt hem meer écht serieus.' Een andere bron noemt de sfeer bij Archeon 'verschrikkelijk'. 'Het is één grote bende.'

In de brief van de FNV worden zware verwijten gemaakt aan het adres van de leiding van het themapark. Volgens de vakbond is er sprake van '(seksuele) intimidatie en verbaal en (non-)verbaal geweld naar de medewerkers'.

Omroep West meldt dat FNV-secretaris Johan Bijlsma geen concrete voorbeelden wil geven van de intimidatie en het geweld naar werknemers. 'Maar als het om incidenten zou gaan, zou ik het niet in mijn brief zetten.'

'Gevaarlijke situaties'
Doordat arbowetten bij het Archeon zouden worden genegeerd kunnen 'gevaarlijke situaties ontstaan voor zowel medewerkers als bezoekers'. Veldman zou niet bereid zijn tot meer inspraak, een betere overlegstructuur en het creëren van een prettige werkomgeving.

'U gaat daarbij telkens echte onderhandelingen uit de weg en maakt daarmee het vinden van een voor alle partijen redelijke oplossing onmogelijk', schrijft de FNV. De vakbond eist dat er een 'ongemanipuleerde' ondernemingsraad ingesteld wordt en dat een bedrijfs-cao wordt afgesloten.

Bij het Archeon werken ongeveer 200 mensen, voornamelijk seizoenswerkers. Naar schatting zijn zo'n 25 medewerkers in vaste dienst. 

'Aantijgingen kloppen niet'
Veldman bestrijdt de aantijgingen van de FNV. 'In die brief wordt melding gemaakt van ongewenste omgangsvormen door het management. Voor de directie komt dit als een verrassing. Er zijn geen meldingen of incidenten bekend. Bij de ingestelde vertrouwenspersoon zijn ook geen klachten binnengekomen', laat de directeur in een schriftelijke reactie aan Omroep West weten.

Hij neemt afstand van de 'totaal niet onderbouwde beschuldigingen'. 'Als er concrete feiten worden genoemd of klachten worden gemeld, dan worden deze uiteraard serieus onderzocht.' De Archeon-directeur vindt dat hem onrecht is aangedaan. Veldman wil aangifte doen tegen de FNV. Ook kondigt hij een onafhankelijk onderzoek naar de werksfeer bij Archeon aan.

Volgens de directeur worden volgende week verkiezingen voor de ondernemingsraad gehouden. 'Wij luisteren wel degelijk naar onze werknemers.'

Foto: Ron Hoenson (Alphenphoto.nl)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.