Bloemen en kaarsjes voor doodgestoken Pierre

Een bos bloemen, een lantaarn, een aantal brandende kaarsjes. Bij de Adventskerk, de plek waar Pierre Weymans werd doodgestoken. Met Kerstmis wordt aan de 27-jarige Alphenaar gedacht. Af en toe stopt er iemand om stil te staan bij het overlijden van de jongeman.

Het is alweer bijna twee weken geleden dat Weymans werd neergestoken in de Julianastraat in Alphen aan den Rijn. Pierre zou twee vechtende mensen uit elkaar hebben geprobeerd te halen, maar werd zondag 14 december rond 05.00 uur zelf gestoken. Met een mes in zijn been. Hij liep een slagaderlijke bloeding op.

Pierre liep nog wel weg. Hevig bloedend. Richting de Pieter Doelmanstraat. Een meterslang angstaanjagend spoor bloed liet hij achter zich. Net voorbij de Alphensebrug, bij De Kaashoek, zakte hij in elkaar. Het slachtoffer werd gereanimeerd en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Vechten voor z'n leven
Daarna volgde een week vol onzekerheid voor familie en vrienden van Pierre. Hun Pierre werd meerdere malen geopereerd en kunstmatig in coma gehouden. Doordat zijn hersenen enige tijd geen zuurstof hadden gekregen, functioneerde een aantal organen niet meer. Dat zou hem uiteindelijk fataal worden.

Op maandag 22 december, aan het einde van de ochtend, overleed Pierre Weymans op 27-jarige leeftijd aan zijn verwondingen. 'Dit is vreselijk. Ongelooflijk dat dit in ons Alphen gebeurt!', zegt een geschrokken Alphenaar. Een ander: 'Tegenwoordig is het zo dat als je ruzie krijgt, bijvoorbeeld tijdens het stappen, het je laatste avond kan zijn...'

'Het raakt me. Mijn zoon gaat daar ook uit', vertelt nog een Alphenaar. Hij gaat zelf ook een bos bloemen neerleggen op de plek waar Pierre Weymans slachtoffer werd van zinloos geweld. 'Dit mag nooit meer gebeuren! Ik vind die lantaarn en bos bloemen een mooi gebaar. Misschien een goed voorbeeld voor meer Alphenaren om bloemen neer te leggen...'

Erestoet tijdens uitvaart
Aanstaande dinsdag, op 30 december, is de uitvaart van Pierre Weymans. Er zal een erestoet van Fiat 500-auto's rijden vanaf het bedrijf waar Pierre werkte, naar de Oosterbegraafplaats aan de Verlengde Aarkade in Alphen aan den Rijn. Dat specifieke model van het Italiaanse automerk was een grote passie van Weymans. De stoet vertrekt dinsdag rond 12.30 uur richting het uitvaartcentrum.

Verdachte aangehouden
De dader sloeg na de steekpartij op de vlucht en gooide het vermoedelijke steekwapen, dat inmiddels is gevonden, op straat. Naast Pierre zou nog een persoon zijn gestoken door de dader. Die raakte lichtgewond, meldt de politie. Drie dagen na het misdrijf, op dinsdag 16 december, hield de politie een verdachte aan. Een 22-jarige Alphenaar, een bekende van de politie. Waarom het een bekende van de politie is, wil het Openbaar Ministerie niet vertellen. Bekenden van het slachtoffer zeggen dat de verdachte vaker in verband is gebracht met gewelddadige misdrijven.

Het lukte niet in één keer om de verdachte aan te houden, vertelt recherchechef Henk Woppenkamp. 'Een aantal keer wist de verdachte aan ons te ontkomen. Maar, die dinsdagavond wisten we door goed speurwerk dat hij in de trein naar Arnhem zat. Collega's van onze recherche zijn naar Arnhem gereden en hebben hem op het NS-station opgewacht en aangehouden', aldus Woppenkamp. Hoe de politie wist dat de verdachte in de trein naar Arnhem zat, wil hij niet vertellen. 'We houden het op goed speurwerk.'

De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag verlengde het voorarrest van de verdachte op 19 december met twee weken. Hij zit dus met Kerstmis en oud & nieuw achter de tralies. Daarna wordt besloten of de voorlopige hechtenis met dertig, zestig of vermoedelijk negentig dagen wordt verlengd. Indien de verdachte wordt gehouden, zal de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak vermoedelijk in de zomer of het najaar van 2015 plaats vinden. De aanklacht luidt: poging tot doodslag.

Foto's: Marvin Weijers


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!