Nieuws

« Vorige - Volgende »

Lancering app Alpha Rangers, helden van de natuur

1 mei 2015 - 09:21  •  Lotte Scholts  •  reacties

Lancering app Alpha Rangers, helden van de natuur

Alphen aan den Rijn -

Donderdagmiddag werd in Alphen aan den Rijn het project Alpha Rangers gelanceerd. Dit is een onderdeel van het project Groen doet goed, een initiatief van de provincie Zuid-Holland.

Tien gemeenten zetten zich in om kinderen van 4 tot 12 jaar meer van de natuur te laten zien. Bij basisschool het Baken werden de schoolkinderen door Wethouder Kees van Velzen en Projectleider Anke van der Leek op de hoogte gebracht van het project. Dit gebeurde onder muzikale begeleiding van Meneer Peer en de aanwezigheid van roofvogels van Birdlive.

Wethouder Kees van Velzen: “Het doel van dit project is om kinderen de natuur en natuurgebieden aan de rand en buiten de stad te laten zien. Het is voor kinderen goed om vaker in het groen te zijn. Scholen gaan vaak op schoolreisje of excursie naar een andere stad. Dit is helemaal niet nodig. Er is voor Alphense kinderen genoeg te beleven in deze omgeving. Een onderdeel van dit project is dan ook dat alle  basisschoolleerlingen in Alphen aan den Rijn een dagdeel gratis op excursie mogen met hun school. Bijvoorbeeld naar het Bentwoud of de Nieuwkoopse Plassen. Sommige kinderen komen door tv’s en games niet vaak meer buiten. Het is leuk om ook deze kinderen eens te laten zien hoe bijvoorbeeld een gemaal werkt om een polder droog te houden.”

 

De kinderen zijn onder de indruk van de roofvogels van Birdlive.nl

Anke van der Leek: “Behalve de excursies hebben we ook leskisten ontwikkeld voor scholen. Hierin zit lesmateriaal om kinderen op speelse wijze dingen te leren over de natuur. De lessen gaan over een molenaar, schipper, turfsteker, vogelaar, boswachter en veeboer. Deze karakters komen ook terug in de bijpassende gratis app. De app is bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Hierop zijn spelletjes te vinden die over de natuur gaan. Maar wat nog leuker is, is dat er opdrachten op staan waarvoor je echt naar buiten moet. Deze opdrachten zijn onderverdeeld in verschillende levels. Voor elk behaald level kunnen kinderen een klein cadeautje ophalen, ergens in Alphen aan den Rijn. Uiteindelijk zal er voor elk kind dat een level uitspeelt een cadeautje klaar liggen.”

Meer informatie over het hele programma en een lijst met vijftig dingen die je kunt doen in het groen is te vinden op: www.heldenvandenatuur.nl

 

Fotograaf: Josh Walet
Theater Castellum