Nieuws

« Vorige - Volgende »

Studenten ID College storten zich op apen en pesten

3 juli 2015 - 15:13  •  reacties

Studenten ID College storten zich op apen en pesten

Alphen aan den Rijn -

Stompen
Sarah Mutsaers spreekt al eerste. In haar onderzoek naar apen en andere groepsdieren stelt deze dierkundig ingenieur de vraag “kunnen dieren pesten”? Aan de hand van filmfragmenten laat Mutsaers de grote overeenkomsten zien tussen het pestgedrag van apen en dat van mensen, met name kinderen. Gooien met zand, zwaaien met stokken, stompen - al dat gedrag zie je zowel bij mensen als bij chimpansees.

Het grote verschil met mensen is dat apen stoppen met pesten als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Bij mensen houdt pesten nooit op. Op school, op het werk en zelf in het bejaardenhuis wordt gepest.

Groepsafbakening
Bij apen heeft pesten een functie. Het past in hun groepsafbakening , het leren en de normstelling. De studenten in de zaal geven vanuit stage-ervaringen op basisscholen voorbeelden van kinderen die gepest worden en zelf pesten. Een aantal vindt het moeilijk om pesten te herkennen. “Als er een kind naar me toe komt met het verhaal dat het wordt gepest, ga je met de pester en de gepeste in gesprek in de hoop dat het over gaat“, zo vertelt een studente in de zaal. Maar, voegt ze eraan toe, soms houdt het nooit op.

Najim Kallis is de tweede spreker. Hij is voorzitter van de jongerencommissie van de El Fath-moskee in Alphen aan den Rijn. Kallis vertelt uit eigen ervaring hoe moslims worden uitgesloten - wat op pesten lijkt - en wat daarvan het effect is.

Oogkleur
Het aansluitende debat wordt geleid door Seyda Buurman. Zij is trainer, supervisor, coach en consultant. In een van haar trainingen leert Buurman de deelnemers hoe het werkt als mensen gediscrimineerd worden op de kleur van hun ogen. Seyda Buurman is bekend van het tv-programma ‘Het grote racisme-experiment’ van BNN.

Fotograaf: Josh Walet
ID College.'
ID College

MBO Opleidingen