Hele dag al problemen met inhijsen van Julianabrug

Er waren maandag al de hele dag problemen met het inhijsen van het brugdek van de Koningin Julianabrug. De werkzaamheden werden die dag meerdere malen uitgesteld vanwege instabiliteitsproblemen. Even na 16.00 uur ging het mis.

Zaterdag arriveerde het brugdek uit Friesland in Alphen, om maandag weer terug te keren op de oude vertrouwde plek. Aan het einde van de ochtend moest het gebeuren, maar halverwege de ochtend werd duidelijk dat er problemen waren. De werkzaamheden werden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Er was iets mis met de ballast. "Daardoor is het onzeker of alles wel in balans blijft als er wordt gehesen", schrijft AD Groene Hart-verslaggever Rik Sneijder, die getuige was van de werkzaamheden en later het drama.

"Het is dan ook millimeterwerk. Met lasers wordt de exacte positie gemeten van het brugdeel en de basculekelder. De val steunt op een derde ponton en wordt tegengehouden door een kraan op de wal. Alles is zo afgesteld dat áls het brugdeel omvalt, het precies in een kleine zijtak van de Oude Rijn valt. De planners hebben het precies uitgerekend: het kan niet misgaan en daarom hoeven omwonenden hun woning ook niet uit", schrijft Sneijder in de krant.

'Opeens gaat het mis'
175.000 kilo weegt het brugdek. Tachtig medewerkers van de aannemer zijn in touw om het brugdek erin te hijsen. Halverwege de middag worden de kabels van twee kranen vastgezet aan het brugdeel. Om 16.07 uur gaat het mis. "Opeens begint de kleine kraan, die op een derde ponton staat en de twee anderen moet ondersteunen, te bewegen. Het ponton waarop de kraan staat, zakt aan één kant licht in het water. Steeds harder wiegt de kleine kraan heen en weer."

"Dan begint ook de tweede kraan te wiegen. De kabel trekt aan de linkerkant van het brugdeel, dat een kwartslag draait. Ook dit ponton zakt in het water. De rechterkant van de grote kraan komt los en daarna gebeurt het ongelooflijke: de kraan valt om richting de stadskant (Hooftstraat, red.), bovenop de woningen en winkels daar. De kraan trekt het brugdeel mee. Voordat dat naar beneden klettert, tikt het met de onderkant ook nog de tweede kraan aan, die óók uit balans raakt en op de woningen valt."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!