Verdachte Yassine bekent steekpartij Pierre Weymans

Yassine B. heeft Pierre Weymans neergestoken. Dat bekende B. maandag tijdens de rechtszaak. Een week na de steekpartij overleed de 27-jarige Weymans aan de gevolgen van de steekpartij in het ziekenhuis. "Ik wil mijn spijt betuigen aan de familie en vrienden van de heer Weymans. Het was nooit mijn bedoeling dat dit zo uit de hand zou lopen", aldus B. (23) uit Alphen aan den Rijn. Hij voelt zich schuldig over de dood van de Alphenaar, al beroept B. zich op zelfverdediging (noodweerexces, red.).

Volgens B. werd hij racistisch bedreigd door Weymans toen hij om een vloeitje vroeg in de Julianastraat. "Hij bedreigde me en gaf een forse duw met twee vuisten. Daarna begon de worsteling", aldus B in de rechtbank. Ook een vriend van Weymans was daarbij betrokken. "Ik werd getrapt en geslagen. Ik lag op de grond in de wurggreep bij Pierre Weymans en kreeg geen adem. Ik heb mijn mes gepakt om die in zijn been te duwen om me los te maken. Daarna ben ik weggerend."

"Ik heb hem een paar keer geprikt in zijn been. Toen liet hij uiteindelijk los", vervolgt B. De verdachte gooide het mes in de prullenbak en ging naar huis. De rechter ondervraagde B. over waarom hij zo handelde, maar ook over hoe hij kon steken terwijl hij helemaal klem lag. Kon dit nou niet op een andere manier?, vroeg de rechter. "Nee, ik heb van alles geprobeerd om los te komen. Ik heb hem geslagen, ik riep naar hem, ik kreeg geen adem en besloot toen mijn mes te pakken", stelt B.

OM: B. had anders moeten handelen en eist 10 jaar cel
Het Openbaar Ministerie wil dat Yassine B. voor 10 jaar in de gevangenis verdwijnt. Het begon volgens de officier van justitie nadat discotheek Bar Amsterdam in de Julianastraat was gesloten. De verdachte vroeg meerdere mensen om een vloeitje. Weymans en zijn vrienden hekelden de wijze waarop B. daar om vroeg, volgens de officier, waarna een ruzie ontstond. "Ik ga er niet van uit dat B. de volle opzet had om Pierre te doden. Hij heeft vier keer gestoken en het mes had ook ergens anders kunnen komen. Er moet met kracht zijn gestoken. In dit geval is er sprake van een aanmerkelijke kans dat Pierre Weymans zou overlijden. Door meerdere malen te steken, heeft Yassine B de kans op levensbedreigend letsel aanvaard", aldus de officier.

Justitie verwerpt het beroep op noodweer door Yassine B. "De verdachte heeft zichzelf in deze situatie gebracht. B. zocht zelf de confrontatie op en deelde de eerste klap uit. Dus in mijn ogen gaat noodweer hier niet op", vervolgt ze. "Was verdediging noodzakelijk en geboden? De verdachte heeft juist de aanval ingezet en had ook anders kunnen handelen. Ondanks dat hij in gevecht was en in de houdgreep lag, kon B. zijn mes pakken, uitklappen en steken. De verdachte riep niet om hulp. Dat had hij wel moeten doen. Er waren ook voldoende mensen op straat en er zijn jongeren naar het gevecht toe gekomen die wilden sussen."

B. wordt verdacht van doodslag. De verdachte beroept zich op noodweer. Hij zegt dat hij niet anders kon dan steken. De officier is het daar niet meer eens. Of de rechtbank die mening deelt, wordt over twee weken duidelijk. Op maandag 21 september doet de rechtbank uitspraak.

Slachtofferverklaring moeder en zus Pierre Weymans
"Mijn broer had altijd veel vrienden om zijn heen. Die waren erg belangrijk voor hem. We missen hem allemaal", sprak Weymans’ zus. "Ik werd na het stappen van een avond stappen in Amsterdam gebeld door mijn moeder: Pierre lag in het ziekenhuis. Pierre lag aan tientallen apparaten en met slangen in zijn lichaam. Je herkende hem eigenlijk niet meer. Dat was vreselijk om te zien." Weymans lag in coma, werd meerdere malen wakker en reageerde op prikkels. "Het leek beter te gaan maar tegen alle verwachtingen in ging het steeds slechter. Zijn organen vielen uit doordat hij te lang geen zuurstof had gekregen."

Tranen vloeien in de zaal als de zus van Weymans spreekt. De advocaat van de nabestaanden spreekt namens de moeder. "Ik ben zwaar depressief. Ik ben in een hel terecht gekomen. Niks is meer leuk. Pierre was een jongen met een gouden hart. Hij kwam op voor de zwakkeren in onze samenleving. Hij heeft zijn leven gegeven voor een ander", aldus de advocaat. "Pierre werkte keihard. Ik was zo trots op hem. We moeten hem voor altijd missen. Dat is een kwelling. Ik moet de gedachte meedragen dat hij nooit meer mee mag doen."

Getuigenverklaringen: B. werd uitgedaagd
Veertien mensen hebben een getuigenverklaring opgegeven. Die spreken allemaal over een zwaar gevecht op de grond. Volgens B. gaf de vriend van Weymans de eerste klap. Er zijn getuigen die dat onderstrepen, maar er zijn meer getuigen die beweren dat B. de eerste klap gaf. De vriend van Weymans zou B. hebben uitgedaagd. Een van de getuigenverklaringen zegt het volgende: "De jongen die begon met ruziemaken moet zich afvragen wat hij gedaan heeft. Zijn maatje (Pierre Weymas, red.) is nu dood."

Dit bericht wordt aangevuld


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.