Vluchtelingen willen bezoek koning aan noodopvang

De LHTB-vluchtelingen in de noodopvang in Alphen aan den Rijn hebben een open brief geschreven aan koning Willem-Alexander. In de open brief nodigden de vluchtelingen het staatshoofd uit voor een bezoek aan de opvang, om zelf te bekijken hoe de situatie in de Alphense noodopvang is.

De groep van tien vluchtelingen zegt al maanden last te hebben van intimidatie, discriminatie en geweld vanwege hun seksuele geaardheid. Ze hopen dat koning Willem-Alexander een luisterend oor wil zijn en hulp kan bieden voor hun situatie.

De volledige brief, die door LGBT Asylum Support, is verstuurd kun je hieronder vinden.

Beste Willem Alexander, Koning der Nederlanden,

We zijn met 10 LHBT asielzoekers in de Noodopvang in Alphen aan de Rijn. Twee van ons zijn al overgeplaatst omdat het voor hun veel te erg werd. Op 11 december 2015 zijn wij in hongerstaking gegaan na maanden van discriminatie, intimidatie en vormen van geweld te hebben moeten meemaken in deze Noodopvang. Wij zijn geslagen, vernederd, bespuugd, uitgescholden, aangerand, verkracht, er wordt aan ons gevraagd of we tegen betaling sex willen hebben met mannen die hier ook wonen, we worden als homo-stellen uit elkaar gehaald en er is ons zelfs gezegd dat we ook hier van het hoogste gebouw gegooid gaan worden. Wij kennen jullie systeem niet waar we moeten klagen, we willen hier alleen maar asiel krijgen. We willen veilig zijn. Maar hier is de situatie soms erger dan in ons eigen land. We zijn bang, heel erg bang want de homohaat vlucht mee en wordt niet gestopt in Nederland.

We vluchten als LHBT asielzoekers vrijwel altijd alleen, zonder familie of vrienden. We proberen niet te laten zien dat we ‘anders’ zijn. Het lukt ons om steun bij elkaar te vinden, we weten elkaar op te zoeken en zo zijn we een groep geworden waarin we ons meer veilig voelen en steun aan elkaar hebben. 
Maar we blijven ons bang en onveilig voelen in deze Noodopvang want de mensen waarvoor we bang waren in ons land, zijn ook in deze Noodopvang. We zijn zelfs zo bang dat één van ons een zelfmoordpoging gepleegd heeft. We zijn daarvan erg geschrokken en willen zelfs soms terug naar ons land. We hadden niet verwacht dat dit zo erg zou zijn. Het verscheurt ons, doet ons twijfelen aan alles, maakt dat we ons niet beschermd voelen en breekt ons als mens op de vlucht.

Het breekt ons nog meer op omdat we niet alleen ons land ontvluchten omdat we in oorlog zijn, we worden in onze maatschappij niet getolereerd en daarom vermoord. Daarom vluchten we naar Nederland. Het land waar u Koning van bent. Het land waar homo’s, lesbiennes, transgenders en bisexuelen dezelfde rechten hebben en er niet gediscrimineerd mag worden. Waarom mag dat dan wel in een Noodopvang met ons gebeuren en wordt er zelfs tegen ons gezegd niet naar de politie hiermee te gaan. We zijn nu toch in een veilig land die dat niet toestaat? Wij snappen jullie niet. We voelen ons in de val.

We zagen een foto van u in het nieuws en kunnen bijna niet geloven dat u in een opvangkamp was voor asielzoekers. Want de mensen die om u heen staan, zien er niet uit als wij, asielzoekers, gewone mensen. We nodigen u daarom uit bij ons op bezoek te komen. We hebben al twee politici op bezoek gehad die op 13 december al onze verhalen hebben aangehoord en die ons verteld hebben daarmee naar de politie te gaan. Voor ons is naar politie gaan iets heel anders: sommigen onder ons zijn verkracht door de politie in ons land. Zo gaan ze met ons als LHBT’ers om in ons land. We zijn minder dan minder. We willen heel graag aan u en uw vrouw Maxima vertellen wat er hier gebeurd en waarvan COA telkens in de kranten verteld dat het niet zo is. We horen hoe goed uw vrouw omgaat, een groot hart heeft en steun geeft aan LHBT Nederlanders. Daar willen wij ook bijhoren.

Als u langskomt of misschien wel samen met uw vrouw, moet u zich eerst melden bij de receptie waar uw IND kaart vanachter bewapend glas gecheckt zal worden want anders gaat ook voor u de deur niet open. Maar vandaag heeft COA ons laten weten dat we geen mannen meer mogen ontvangen op onze afdeling, dus we weten nu niet hoe we dat voor u moeten oplossen. U bent daarmee zelfs als Koning niet meer welkom volgens deze nieuwe regels van COA. Zo komen er nu vrijwel elke dag er nu nieuwe regels bij die onze vrijheid beperkt. De Noodopvang is een voormalige gevangenis maar met al deze regels en deuren die we niet zelf open kunnen krijgen, voelen we ons opgesloten en zijn we ook écht in een gevangenis. Want zelfs de contactpersoon van de organisatie die voor ons opkomt, mag er nu niet meer in.

Maar als u alsnog bent binnen gekomen, kan dat alleen maar als één van ons u ophaalt uit de vrouwenafdeling waar ze ons als LHBT asielzoekers hebben ondergebracht. Dat was namelijk voor ons de enige vorm van veiligheid die COA die ons kon bieden: de vrouwenafdeling waar we nu ook al bijna niet meer af durven te gaan. Als u binnenkomt moet u niet op het personeel letten. Ze zijn soms - niet allemaal - ruw naar ons. We hoorden dat een grote LHBT organisatie die voor de belangen opkomt voor LHBT’s in Nederland en samenwerkt met COA nu pas na drie maanden een cursus gaat geven. Ook dat begrijpen we niet. Zijn wij soms een experiment, vragen we ons soms af.

Als we aankomen bij de vrouwenafdeling, moet u zich nogmaals melden want mannen mogen hier niet zomaar naar binnen. Ook u als Koning, als u zich met ons tenminste veilig genoeg voelt in deze Noodopvang. We moeten daarna drie trappen omhoog want de lift is alleen gebruikt voor de twee politici die hier zijn geweest.
In de ruimte naast het washok kunnen we met elkaar praten, delen we met u ons brood en bent u onze gast zolang u wilt. Ook als u samen met uw vrouw Maxima wil komen. We krijgen geen geld van het COA maar zullen alles delen wat we hebben. Dat is onze vorm van gastvrijheid die we vanuit onze cultuur aanbieden aan welkome gasten. Want we willen al onze verhalen met u delen waarvan COA zegt dat ze niet waar zijn. U bent een belangrijke man in Nederland, vader van kinderen en een goede man voor uw vrouw. We hopen dat u naar ons wil luisteren en voor ons een oplossing kan bieden.

LGBT asylum support namens 10 LHBT asielzoekers in Alphen aan de Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.