SWA ondernemingsraad verbaasd over onderzoek

Begin januari werd bekend gemaakt dat het Alphense college een onderzoek instelt naar de financiële positie van de Sociale Werkplaats Alphen (SWA). Dit onderzoek is de ondernemingsraad van de SWA in het verkeerde keelgat geschoten.

"Ik ben oprecht verbaasd over de kennelijke onwetendheid van de gemeente", zo stelt Peter de Goederen, vicevoorzitter van de ondernemingsraad. "Op deze manier lijkt de Participatiewet een bestuurlijke jungle te worden, die nauwelijks nog gaat over de doelgroep: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het optimaal benutten van bestaande expertise in het duurzaam realiseren van arbeidsplaatsen voor hen."

Participatiewet
De Participatiewet is 1 januari 2015 ingevoerd en vervangt hiermee de Wet Sociale Werkvoorziening, de WWB en de Wajong. Organisatieadviesbureau Berenschot heeft naar aanleiding hiervan onderzoek gedaan hoe gemeenten alles zo goed mogelijk konden inregelen, zonder dat er grote financiële risico's zouden ontstaan. Volgens De Goederen werd dit rapport echter genegeerd.

'Vreemd'
Uiteindelijk werd door de gemeente Alphen aan den Rijn besloten het Werkgeversservicepunt en de Startbaan los te koppelen van de SWA en bijna alle nieuwe taken zelf uit te voeren. Dit had als een gevolg een financieel verlies voor de SWA, die ook nog eens de gemeentelijke bezuiniging en daling van de rijksbijdrage te verduren kreeg.

Volgens De Goederen kon het dan ook niet anders dan dat dit financieel negatief uitpakt voor de SWA. "Juist daarom is het zo vreemd dat de gemeenten nu weer geld uitgeven aan een onderzoek waarvan ze afloop al zouden moeten weten. Je maakt een keuze om iets zo in te richten dat het niet kan bestaan, vervolgens blijkt dat ook, je doet alsof je verrast ben en ga je onderzoeken hoe dat kan en vervolgens de SWA nog verder uitkleden."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.