Alphens.nl wil 'Stolpersteine' laten plaatsen in Alphen

Alphens.nl wil de zogenaamde 'Stolpersteine' introduceren in Alphen aan den Rijn. De gedenktekens, letterlijk 'struikelstenen', herinneren aan de mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn.

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, dat overal veel indruk maakt en de herdenking aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog tot persoonlijke en daarmee aangrijpende proporties terugbrengt. De straatstenen met een messing plaat waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst, worden geplaatst voor de huizen waar ze ooit woonden.

Crowdfunding
Alphens.nl wil samen met Alphense inwoners, organisaties en bedrijven deze gedenktekens nu ook in Alphen aan den Rijn introduceren. Het idee wordt tot nu toe goed ontvangen. Verschillende particulieren en ondernemers hebben al steun toegezegd in de (beperkte) kosten van het project, waar Alphens.nl in ieder geval financieel garant voor staat. Mogelijk wordt er een crowdfundingsactie opgezet zodat iedere Alphenaar de Stolpersteine met een symbolisch bedrag kan ondersteunen en zijn of haar betrokkenheid kan tonen.

Aan het project kan ook aanvullende informatie worden gekoppeld. Er is veel materiaal, ondermeer afkomstig uit de research die toneelgroep Productiehuis Alphen heeft gedaan in de voorbereiding van de producties van Nadien en Pylon, die de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in Alphen tot onderwerp hadden.

Ook bij de Historische Verenigiging is veel documentatie. Gedacht kan worden aan een website, een wandelroute, lesmateriaal voor Alphense scholen of een herdenkingsboek. Binnenkort worden geïnteresseerden en de gemeente uitgenodigd om gezamenlijk uitvoering te geven aan of betrokken te zijn bij de plannen.

Bloeiende Joodse gemeenschap
Alleen in ons land zijn er al honderd plaatsen waar de gedenktekens zijn geplaatst. De Stolpersteine zijn in Nederland onder andere in Gouda, Leiden, Den Haag, Oudewater en Utrecht te vinden. Alphen, waar ooit een bloeiende Joodse gemeenschap was met een synagoge en een eigen begraafplaats, kan en mag niet achterblijven.

Een voorbeeld van een Joodse familie die de oorlog niet heeft overleefd is de familie Van Dien. Zij hadden een confectiezaak op de hoek van de Van Mandersloostraat en de Aarkade, totdat hun bloeiende bedrijf werd afgenomen en ze werden afgevoerd naar een vernietigingskamp. In het pand, dat nog steeds bestaat, zitten tegenwoordig Cosmo Hairstyling en Only gevestigd. De familie Van Dien, op onderstaande foto in gelukkiger tijden, mag samen met de andere slachtoffers niet worden vergeten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.