Deense minister bezoekt Verpleeghuis Oudshoorn

Donderdag 9 maart kwam de Deense minister van ouderen mevrouw Thyra Frank, samen met de Deense ambassadeur in Nederland de heer Ole E. Moesby, op bezoek in Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn.

De minister is in Nederland om zich te laten informeren over het thema Ouder worden met trots en waardigheid en dan met name inhoudelijke onderwerpen zoals (onder)voeding, meer invloed op eigen leven en een typisch Nederlandse uitvinding: het persoonsgebonden budget. Het Deense gezelschap kreeg een rondleiding door het Alphense verpleeghuis en kon in gesprek met familie van bewoners en medewerkers van Verpleeghuis Oudshoorn.

Minister Frank: "Het was een bijzonder positieve ervaring om Oudshoorn te bezoeken. Wij werden niet ontvangen in een kantoor met computers, maar een originele platenspeler met prachtig, ouderwets muziek in de gang was de eerste indruk! Dit was ook de eerste indicatie dat er hier echt sprake is van een plek met een huiselijke, warme en rustige sfeer in een fijne omgeving. Dit werd wederom bevestigd bij de ontmoeting met de bewoners, de familieleden en het personeel, die met veel warmte en gedrevenheid aan het werk zijn. De gedachte dat de bewoners hun eigen leven moeten blijven leiden – heel hun leven – stel ik ontzettend op prijs en deze inspiratie neem ik mee naar huis waar ik mijn werk wil voortzetten om dergelijke prachtige kaders te creëren voor onze ouderen en het verplegend personeel in Denemarken."

Kleinschalig wonen
In Verpleeghuis Oudshoorn wordt het concept ‘kleinschalig wonen’ gehanteerd. Acht bewoners wonen met elkaar in een woning. De woningen liggen aan straten en hebben een voordeur met bel. Er is een ruime huiskamer en keuken en elke bewoner heeft een eigen slaapkamer. Gezamenlijk wordt het huishouden gerund: de  boodschappen gedaan in de supermarkt op het Dorpsplein, gekookt en gegeten. De beleving en eigenwaarde van de bewoners staan centraal. 

Zowel door de week als in het weekend is er veel te beleven: op het Dorpsplein, in de tuin of met de uitstapjes die worden georganiseerd, bijvoorbeeld naar de markt of het zwembad. Oudshoorn kent een rijk verenigingsleven; bewoners kunnen kiezen uit 22 verenigingen waar ze lid van kunnen worden: van de fotografieclub tot de tuinclub, de damessoos of een van de vier zangverenigingen.

Verpleeghuis Oudshoorn maakt deel uit van Alrijne Zorggroep waaronder ook Alrijne Ziekenhuis en Verpleeghuis Leythenrode vallen. 

Fotobijschrift: Het Deense gezelschap op het Dorpsplein van Verpleeghuis Oudshoorn met de Deense minister van ouderen mevrouw Thyra Frank (op de voorgrond, tweede van links). Op de tweede rij ambassadeur Moesby (derde van rechts), voorzitter raad van bestuur van Alrijne Zorggroep Ron Treffers (vierde van rechts) en locatiemanager Birgitta Weimar (derde van links).  


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.