Nieuws

« Vorige - Volgende »

Restauratie Zwammerdamschepen start dit najaar

18 mei 2017 - 16:28  •  reacties

Restauratie Zwammerdamschepen start dit najaar

Alphen aan den Rijn - De collectie Zwammerdamschepen zal na restauratie worden opgenomen in het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum Archeon. 

De middag werd geopend door Kees van Velzen, wethouder van cultuur en toerisme. Vervolgens vertelde projectleiders Jack Veldman en Tom Hazenberg het laatste nieuws en ideeën over de restauratieplannen en de mogelijkheid voor inwoners, verenigingen en bedrijven om mee werken aan de restauratie.

Het project is mede mogelijk gemaakt door Archeon, Hazenberg-Archeologie, de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland.

Unieke opgraving
De collectie bestaat uit de archeologische resten van zes Romeinse schepen, die in de jaren 1971 tot 1974 zijn opgegraven bij de bouw van de zorginstelling Hooge Burch in Zwammerdam. Toen werden zes schepen ontdekt, drie kano’s en drie vrachtschepen. Voor het eerst waren archeologen in de gelegenheid enkele complete exemplaren van dit scheepstype te documenteren, te bergen en te conserveren.

Na de opgraving zijn de scheepsresten geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op 12 oktober werden de schepen overgedragen aan de provincie Zuid-Holland en zijn ze in konvooi teruggebracht naar de gemeente Alphen aan den Rijn

Fotograaf: Josh Walet