Erfgoedcommissie moet geschiedenis op kaart zetten

De eerste stap naar een fatsoenlijk gemeentelijk beleid voor monumenten, archeologie en immaterieel erfgoed is onlangs gezet. Er is een Erfgoedcommissie benoemd die de 'geschiedenis van de gemeente' beter moet bewaken en op de kaart zetten. De commissie geeft hiervoor adviezen aan het gemeentebestuur.

"We hebben een grote opgave op het gebied van erfgoed. En dat terwijl we in onze gemeente juist veel erfgoed hebben", zegt wethouder Kees van Velzen. "In Alphen-Stad hebben we het imago van 'elke paar jaar gaat alles plat'. In Boskoop bepalen de eigenaren veel te veel hoe of wat. Onder de grond ligt in de hele gemeente een schat aan informatie verborgen onder meer uit het Romeinse verleden. Daarnaast is er veel immaterieel erfgoed, zoals een kostbare verzameling planten." 

Van Velzen wijst ook op de grote hoeveelheid windmolens op Alphens grondgebied. Met achttien molens is Alphen aan den Rijn de derde gemeente in Nederland.

Beleid
Hoewel Alphen, Boskoop en Rijnwoude al in 2014 zijn gefuseerd tot het grote Alphen aan den Rijn is de benoeming van de Erfgoedcommissie de eerste stap naar een goed beleid. De voorbereiding begon al wel eerder. In 2015 en 2016 is gewerkt aan het rapport Hart voor Erfgoed. Dit rapport is samengesteld door verschillende organisaties en inwoners met belangstelling voor de lokale geschiedenis.

De Erfgoedcommissie is op 24 mei voor een jaar benoemd. Inmiddels heeft de wethouder een beleidsbrief gemaakt die donderdag 15 juni naar de raad gaat om hiervan kennis te nemen. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om na de verkiezingen van maart 2018 het beleid definitief te formuleren.

Leden
De Erfgoedcommissie bestaat uit voorzitter Nico Moen en leden Marije Strating, Patricia Alkhoven, Jan Dröge, Jacqueline de Graauw en Johanna van Doorn. De commissie wordt ambtelijk bijgestaan door Misty Zonneveld. Alle leden van de commissie hebben een opleiding en ruime ervaring op het gebied van erfgoed.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd onmiddellijk met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.