Activiteiten tijdens de Veteranendag in Alphen

De komende weken zijn er diverse veteranenactiviteiten te vinden in Alphen aan den Rijn. De reeks eindigt op vrijdag 23 juni a.s. met de Alphense veteranendag, waarop de veteranen uit de gemeente worden bedankt voor hun inzet tijdens missies.

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben zo'n 130.000 Nederlandse militairen meegedaan aan missies over de hele wereld. Een aantal jaren geleden is het initiatief tot de Nederlandse Veteranendag genomen om bij de bevolking meer begrip te kweken voor het werk dat deze mannen en vrouwen gedaan hebben en nog steeds doen en om als samenleving waardering en erkenning voor dit werk te tonen.

Sinds 2005 vindt deze manifestatie jaarlijks plaats. Dit jaar wordt de landelijke Veteranendag op zaterdag 24 juni in Den Haag gehouden. In de gemeente Alphen aan den Rijn wordt Veteranendag een dag eerder gevierd en wordt in samenwerking met het Comité Herdenkingen georganiseerd door de gemeente. 

Voor de klas
Op 23 juni bezoekt Marvin Kuipers, lid van het Comité Herdenkingen en zelf ook veteraan, basisschool Bonifacius om de leerlingen gastles te geven over zijn ervaringen. Kuipers (Libanon-, Bosnië- en Mali-veteraan) zal proberen de leerlingen van deze school een uur lang te boeien met het verhaal over zijn missie naar Mali, eerder dit jaar.

Adopteer een monument
Diezelfde dag zullen leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Windroos om deelnemen aan 'Adopteer een monument'. Burgemeester Spies zal de leerlingen uitleggen waarom het voor een gemeenschap belangrijk is om monumenten te hebbenen vertelt schrijfster Bernadette Verhoef over Nederlands Indië. Daarna bezoeken de leerlingen het Indiëmonument aan het Hazeveld, het verzetsmonument aan het Burgemeester Visserpark en het Joods monument aan de Laan der Continenten waar de kinderen ook bleomen zullen leggen.

Veteranendag
Op vrijdagavond 23 juni komen de Alphense veteranen samen op het stadhuis, waar Verhoef een lezing zal houden over Nederlands Indië. Ook krijgen de veteranen een Indische maaltijd aangeboden en kunnen zij deze avond van gedachten te wisselen over de inzet tijdens missies.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.