Archeon krijgt ton voor restauratie schepen Zwammerdam

Museumpark Archeon ontvangt bijna 100.000 euro voor de restauratie van de Schepen van Zwammerdam vanuit de LEF-regeling. Deze Romeinse schepen worden gerestaureerd door het publiek, stagiairs en vrijwilligers samen met een team van deskundigen.

Het geldbedrag komt uit de LEF-regeling. Dit is een cofinancieringsregeling waarbij bedrijven of organisaties minimaal 40 procent van het benodigde geld voor een project zelf inleggen. Voor de rest van de projectfinanciering kan twee keer per jaar een aanvraag bij de Economic Development Board Alphen (EDBA) worden gedaan. Uiteraard zijn er strenge voorwaarden. Van de vier ingediende projecten in deze ronde is er slechts één gehonoreerd. Archeon krijgt om precies te zijn 99.500 euro. 

Samenwerking
"De aanvraag voldeed aan alle voorwaarden", meldt Joost Berkhout, programmadirecteur van de EDBA. "Het project van Archeon is een mooi voorbeeld van samenwerking. Er doen verschillende bedrijven en organisaties mee, het is een stageproject en wellicht kunnen ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt meewerken." De belangrijkste voorwaarde voor het honoreren van een project is een bijdrage aan de lokale arbeidsmarkt. Het project gaat in september van start in het Romeinse Badhuis in Museumpark Archeon..

Restauratie
De Romeinse schepen zijn in de jaren zeventig in de kern Zwammerdam opgegraven. In de tussenliggende jaren is het goed bewaarde hout geconserveerd. Nu is het tijd om de schepen in elkaar te zetten, voor de restauratie dus. De schepen van Zwammerdam zijn beroemd binnen de wetenschappelijke wereld. Er zijn maar weinig Romeinse schepen gevonden. Eigenlijk alleen aan de randen van het Romeinse Rijk. Dat komt door de natte grond in het noorden van Europa.   

Nieuw museum
Op termijn is het de bedoeling om de schepen onder te brengen in een nieuw te bouwen Romeins Scheepvaartmuseum. Voor dit museum is overigens nog wel flinke medewerking noodzakelijk van de gemeente Alphen aan den Rijn en van BPD, het voormalige Bouwfonds. Museumpark Archeon moet uit kunnen breiden om het scheepvaartmuseum te realiseren. De twee uitdagingen zijn de aanleg van wegen tussen de parkeerplaats en het museumpark en de bouw van dure woningen tegen Archeon aan.

Foto: aankomst van de schepen in Alphen aan den Rijn


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.

Verkeer en vervoer vandaag 12:09

Meer verkeersdrukte verwacht vanwege het paasweekend

Met het paasweekend in het vooruitzicht wordt verwacht dat zowel vandaag als het komende weekend drukker zullen zijn op de wegen dan normaal. Vooral op donderdag 28 maart moeten weggebruikers rekening houden met een vroege en drukke avondspits.