Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphen straks wellicht op Unesco Werelderfgoedlijst

14 juli 2017 - 15:06  •  reacties

Alphen straks wellicht op Unesco Werelderfgoedlijst

Alphen aan den Rijn - Alphen aan den Rijn is samen met het Rijk, de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts als een aantal jaren bezig om de oude Romeinse grens op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Sinds 2011 staat de Limes op de voorlopige Werelderfgoedlijst. De nominatie is afgelopen week in Krakau goedgekeurd. Daarom kan 'ons' deel van de Limes in 2020 worden voorgedragen. Dat doet Nederland samen met Duitsland. Een definitief besluit valt in 2021.

Een flink deel van de Nederlandse Limes loopt door Alphen aan den Rijn, maar liefst 14 kilometer van de grens. De grensrivier is de Oude Rijn omdat dit tweeduizend jaar geleden in de Romeinse tijd de hoofdstroom was van de Rijn. Langs de rivier was ook een grensweg. Een deel van deze weg ligt er nog, een flink stuk onder het maaiveld.

Binnen de gemeentegrenzen lagen twee Romeinse forten. In Zwammerdam op het huidige terrein van Ipse de Bruggen, waar tegenwoordig een bezoekerscentrum is. Het tweede fort lag onder het huidige Rijnplein. Bij opgravingen in Zwammerdam in de jaren zeventig zijn de zes beroemde Romeinse Schepen gevonden. Deze worden gerestaureerd en tentoongesteld in Museumpark Archeon.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Markt