De gevaarlijkste verkeerssituaties volgens Alphenaren

De gemeente Alphen aan den Rijn doet er ongetwijfeld alles aan om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen. Toch zijn er nog een aantal plekken in Alphen waar regelmatig ongelukken gebeuren of die inwoners als onveilig bestempelen.

Wij waren benieuwd welke plekken jullie als 'onveilig' bestempelen. De reacties die hierop bleven niet onopgemerkt en de gemeente heeft meegelezen. Uit alle reacties hebben wij een top vijf samengesteld van verkeerssituaties waar jullie nu ontevreden over zijn en waar de gemeente graag toelichting op geeft!

1. Rotondes
De rotondes in Alphen aan den Rijn zijn overduidelijk ergernis nummer één. Alphenaren vinden het verwarrend dat op de rotondes verschillende voorrangsregels gelden. Ook wordt het tweerichtingsverkeer op rotondes als aan de Laan der Continenten en Troubadourweg genoemd als gevaarlijk. "Ik vind dat de rotondes allemaal hetzelfde moeten zijn. Het schept verwarring als rwee rotondes na elkaar andere voorrangsregels hebben", vindt Denise.

Gemeente: "In de bebouwde kom is de norm dat fietsers voorrang hebben. Op twee rotondes na is dat ook het geval, namelijk het Europaplein en Raoul Wallenbergplein. Het Europaplein wordt nog dit jaar aangepast en krijgen fietsers voorrang. Alleen op het Raoul Wallenbergplein wordt voorrang voor fietsers niet ingevoerd. Uit verkeerssimulaties blijkt namelijk dat dit tot grote vertraging op de toeleidende wegen voor autoverkeer, busverkeer en calamiteitenverkeer leidt."

"Veel fietspaden mogen inderdaad in twee richtingen worden bereden, ook op rotondes. Uit landelijk onderzoek blijkt dat deze situatie net zo veilig is als fietsverkeer in één richting mits de oversteek verhoogd wordt uitgevoerd en duidelijk met borden wordt aangegeven. Per geval wordt bekeken of het fietsen in twee richtingen, dus zowel tegen de klok in (zoals normaal het geval is) als met de klok mee, verantwoord is. Als daarbij ook nog de rijbaan voor fietsers verhoogd wordt aangelegd en zo drempels voor auto's vormen, kan de veiligheid worden verhoogd. Ook de fietsersbond heeft aangegeven hier niet op tegen te zijn, omdat de capaciteit van het fietspadennet vergroot en de reistijd voor fietsers bekort." 

2. Kruispunt Castellumstraat/Pieter Doelmanstraat
De 'chaos' op het kruispunt bij de Castellumstraat, Rijnplein, Pieter Doelmanstraat en Julianastraat is de Alphenaar een doorn in het oog. De bussen die hier rijden, de fietsers en scooterrijders die tussen het winkelend publiek doorcrossen. "Alles rijdt en loopt door elkaar, niet duidelijk wie waar hoort of moet. En de bussen niet te vergeten!", stelt Marleen. 

Gemeente: "Hier is bewust voor 'shared space' gekozen. Het gebied is aangewezen als voetgangerszone, waar fietsers, bromfietsers, lijnbussen en expeditieverkeer wordt toegestaan. Op de hoofdroute Castellumstraat-Pieter Doelmanstraat-Van Boetzelaerstraat is dit verkeer allemaal aanwezig. In de praktijk is men zich bewust van de situatie en dit heeft de afgelopen tien jaar ook niet geleid tot veel ongevallen. Wat denk je dat er gebeurt als we voor iedereen een eigen pad zouden aanleggen? Zou iedereen zich aan die paden houden en goed uitkijken bij het oversteken en afslaan?"

3. Lijsterlaan
De Lijsterlaan wordt nu ervaren als een onveilige plek om over te steken als fietser of voetganger. "De Lijsterlaan: levensgevaarlijk! Er wordt veel te hard gereden, niet gestopt voor zebrapaden en ook voorsorteren met de fiets om af te slaan is ontzettend lastig en gevaarlijk", zo luidt de reactie van Daniëlle.

Gemeente: "Deze situatie verandert op het moment dat de Thorbeckestraat naar de Oranje Nassausingel wordt doorgetrokken. Er komt dan een rotonde op de aansluiting met de Lijsterlaan, waar voetgangers en fietsers voorrang krijgen en dus makkelijk kunnen oversteken. Omdat verkeer van en naar het stadshart voor een deel via de Thorbeckestraat gaat rijden, wordt de Lijsterlaan rustiger. De inrichting van de Lijsterlaan wordt hierop aangepast."

4. Tunneltje bij op- en afrit N11
De op- en afrit naar de N11 in Kerk en Zanen kan ook op flink wat kritiek rekenen. Fietsers rijden door een tunnel onder de weg door en hebben voorrang op de automobilisten. Alphenaren vinden de situatie echter onoverzichtelijk. "Geen overzicht door het tunneltje.. Je kunt beter auto's voorrang geven op de fietsers in plaats van zoals het nu is..", denkt Leonie.

Gemeente: "Auto's voorrang geven op fietsers leidt niet tot een veiligere situatie. Automobilisten houden dan geen rekening meer met fietsers en fietsers verlenen niet graag voorrang aan autoverkeer. De kans op een ongeval is dan minstens zo groot als in de huidige situatie. Het is ook lastig om op een helling af te stappen om voorrang te verlenen aan het autoverkeer.  Mede daarom is bewust gekozen voor een voorangssituatie voor fietsers. De oversteek is verhoogd uitgevoerd, met rood asfalt op het fietspad en voorrangsbebording op de weg. Om de situatie verder te verduidelijken worden de voorrangsborden over enige tijd voorzien van knipperlichten die aangeven dat er fietsers aankomen."

5. Alphensebrug
De Alphensebrug zou ook regelmatig voor gevaarlijke situaties zorgen. De weggebruikers stellen zich een stuk breder op dan de rijbaan over de brug. Bovendien zouden veel fietsers en scooterrijders links voorsorteren als de brug openstaat, omdat die slagboom eerder omhoog gaat. "Die staat veel te vaak open en als hij dan weer dicht is heb je altijd een chaos met ook nog die bussen erbij. Ik durf er met mijn kind nauwelijks te fietsen", aldus Frederike.

Gemeente: "Wij herkennen dit beeld. Het is een druk punt in Alphen. Het probleem dat geschetst wordt, heeft alles te maken het gedrag van de weggebruikers."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 13:19

Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn voor 2024 weer gevuld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het Erfgoedfonds opnieuw gevuld. Vanuit dit fonds worden projecten op het gebied van beleving van erfgoed gesubsidieerd. Het gaat vooral om projecten die door groepen inwoners en kleine organisaties worden geïnitieerd.

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.