Advertorial Algemeen

Samen Fit-week bij Ipse de Bruggen een succes!

Voor mensen met een verstandelijke beperking is gezond ouder worden niet altijd vanzelfsprekend. Vaak krijgen ze al op jonge leeftijd problemen met lopen, horen en zien. Dit heeft invloed op hun conditie. Hierdoor worden ze minder mobiel en hebben ze vaak last van overgewicht. Daarom besteedt zorgorganisatie Ipse de Bruggen al langere tijd extra aandacht aan gezond eten en bewegen.

In de week van maandag 18 september tot en met 22 september is dit nog eens extra onder de aandacht gebracht met de week Samen Fit is cool! In de Samen Fit week werden verschillende activiteiten georganiseerd: van (de opening van) wandelroutes, sportdagen, meedansen met onze bewegingsmascotte Moef tot het volgen van workshops. 

De Samen Fit-week ging maandag 18 september van start met de opening van de laarsjesroute op landgoed Craeyenburg in Zwammerdam. Dit is een interactieve wandeling door het buitengebied van het landgoed waarbij de cliënten kunnen kiezen tussen een korte route, aangegeven met gele laarsjes, en een langere route aangegeven met rode laarsjes.  De route is mede bedacht door cliënten en is bedoeld om wandelen en bewegen van cliënten te stimuleren. Tijdens de wandeling wisselen de landschappen en opdrachten elkaar voortdurend af. Zo wordt wandelen echt leuk! Enthousiast volgden een vijftigtal bewoners met hun begeleiders voor de eerste maal het pad, samen met bewegingsmascotte Moef, tot grote hilariteit van sommigen.

Elektronische leeromgeving
Op woensdag 20 september is om 14.00 uur de aftrap geweest van de elektronische leeromgeving (ELO): Gezond leven. Met dit educatief programma willen we de bewustwording vergroten over een gezonde leefstijl voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Door dit digitale programma (wat ook via een app op een tablet te bekijken is) komen acht thema’s aan bod, waarbij filmpjes en opdrachten door cliënten met begeleiders worden uitgevoerd.

Het programma is in samenwerking met cliënten gemaakt. Zo is Amir (15 jaar), cliënt van Ipse de Bruggen betrokken geweest bij de inhoud van deze elektronische leeromgeving. ‘’Ik vond het interessant om mee te doen, omdat ik meer informatie over slapen, drinken, voeding en beweging wilde weten, zodat ik hiervan kan leren. Over voeding heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe het is je zintuigen te gebruiken. Bijvoorbeeld door extra te ruiken aan een wortel of tomaat of popcorn en daarna deze bewust te proeven en te horen hoe die klinkt als je erop bijt. Dit vond ik heel apart. Ik besef me nu meer wat je eet en wat je ruikt. Ik heb zin om deze digitale training te krijgen en daarom ben ik langs andere jongeren op de afdeling geweest om uit te leggen wat de training is en waarom het leuk is om mee te doen’’, vertelt Amir.  

Moef
Na de eerste cd brengt Moef, de vrolijke mascotte van Ipse de Bruggen nu ook een tweede cd uit met nieuwe nummers. Alle meeslepende liedjes zijn vol overgave ingezongen door onze cliënten en medewerkers. Daarnaast heeft ook Charly Luske, onder meer bekend van The Voice of Holland, meegewerkt aan deze cd. Hoe leuk is dat? De CD is nu te koop.

Wil jij ook de nieuwe CD van Moef hebben? Dan kun je deze vanaf nu kopen in de webshop van Ipse de Bruggen. De eerste tien kopers krijgen een Moef gadget cadeau! Wees er dus snel bij en koop de cd nu!

Daarnaast is op ieder landgoed een innovatiemarkt geweest waar activiteiten, materialen en hulpmiddelen aanwezig waren, die helpen om bewegen en gezond eten leuk te maken.

Samen Fit
Samen Fit is een platform dat leefstijlprogramma’s ondersteunt en stimuleert, waarbij bewegen en gezond eten voor onze cliënten en medewerkers erg belangrijk is. Uit onderzoek is gebleken dat bij ouderen met een verstandelijke beperking vaker overgewicht voorkomt dan in de algemene populatie. Met ons onderzoek GOUD proberen wij meer inzicht te krijgen in de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking en factoren die het risico op ziekte vergroten. Het aanpassen van het eetpatroon en meer bewegen is hier een onderdeel van. Op basis hiervan is Samen Fit gestart.


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.