Opening archeologiedagen in Archeologiehuis

De Nationale Archeologiedagen Zuid-Holland werden vrijdag in het Archeologiehuis geopend. De opening werd verricht door de directeur van het Erfgoedhuis Zuid-Holland, Judith Tegelaers en de directeur van Museumpark Archeon, Jack Veldman.

Tijdens de opening draaide het allemaal om de herinrichting van het Archeologiehuis. Het nieuwe pronkstuk is de reconstructie van een man uit de bronstijd. De vaste opstelling is opnieuw ingericht en de collectie is aangevuld met nieuwe stukken. Er is een nieuwe wisselexpositie: Uit de schatkamer van Zuid-Holland. Hier zijn kleine metalen voorwerpen te zien zoals bijvoorbeeld een pelgrimsinsigne en sieraden.
De Nationale Archeologiedagen zijn van 13 tot en met 15 oktober in heel Nederland.

Romeinen
Aan de Romeinse geschiedenis van de provincie wordt aandacht geschonken met een Limespaspoort en een schoolplaat. Het thema is in beide gevallen de Romeinse grens die tweeduizend jaar geleden langs de rivier de Oude Rijn liep. Op de schoolplaat zijn een Romeins fort, een castellum, en een Romeins dorp, een vicus, afgebeeld met de rivier en schepen op de achtergrond.

Bronstijd
Het nieuwe  pronkstuk in de collectie van het Archeologiehuis is de reconstructie van het hoofd van een van de mensen uit het Graf van Wassenaar. Dit graf uit de vaderlandse bronstijd is als een geheel opgegraven en is het middelpunt van de collectie. Uit de mannen, vrouwen en kinderen is er een gekozen waarvan het gezicht met de nieuwste forensische technieken is gereconstrueerd.  

Archeologiehuis
Het Archeologiehuis is het hoofdkwartier van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Het is in feite een showroom met in Zuid-Holland opgegraven artefacten. De complete collectie ligt in het Provinciaal Depot en in verschillende musea, zoals het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.