Levensechte bronstijdman uit Graf van Wassenaar

Ongeveer 3700 jaar geleden werd een groep mensen begraven. Dit graf is bekend als het Graf van Wassenaar. Een van hen heeft van drs. Maja d’Holossy een gezicht gekregen. Deze bronstijdman is te zien in het Archeologiehuis naast Museumpark Archeon.

Het Graf van Wassenaar is in 1987 opgegraven in Wassenaar. In het graf liggen zes mannen, vier vrouwen en twee kinderen. Een van de mannen heeft een pijlpunt in zijn lijf, drie mannen hebben slagwonden van een bijl. Van een van de kinderen is het hoofd verplaatst. Wat er met hen is gebeurt, weten we niet. Wel is duidelijk dat de groep mensen tegelijkertijd en heel zorgvuldig is begraven.

3D scan
Een van de mannen is uitgekozen om te worden gereconstrueerd. De man was tussen de 30 en 40 jaar oud, 1.69 cm lang en hij was zeer waarschijnlijk een boer.  Voor de reconstructie is een scan gemaakt van het hoofd van de man. Deze scan is netjes uitgedeukt en geprint met een 3D-printer. Daarna is het gezicht gereconstrueerd door drs. Maja d’Holossy.

Siliconen reconstructie
Eerst is een spierlaag van klei aangebracht, daarna het weefsel. Dit kan omdat er regels zijn voor meetpunten op de schedel. Deze bepalen de aanhechting en de dikte van de spieren, de dikte van de vetlaag en huid op verschillende plekken. De kleikop is vervolgens gebruikt als mal voor een siliconen reconstructie. Deze kale reconstructie is vervolgens voorzien van rimpels, ogen, kleur, wimpers, wenkbrauwen en haar. Er is speciale aandacht besteed aan de gezichtsuitdrukking. "We wilden een open uitstraling", aldus d’Holossy.

Een gezicht
In het Archeologiehuis zweeft de bronstijdman nu boven het Graf van Wassenaar. Op het scherm achter hem is een film te zien met uitleg over de reconstructie. In het graf liggen de twaalf skeletten. De bronstijdman is een van hen. Voorheen waren er slechts botten. Nu heeft een van deze mensen een gezicht.

Maja d’Holossy
Maja d’Holossy is archeoloog en fysisch antropoloog. Voor de Universiteit van Leiden verricht zij onderzoek naar menselijke resten die bij archeologische opgravingen worden gevonden. Zij gespecialiseerd in het reconstrueren van gezichten. Daarvoor gebruikt d’Holossy forensische technieken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.