Kleine stappen zetten om je situatie te verbeteren

"We willen zorgen dat mensen weer vat krijgen op hun eigen leven", meldt wethouder Han de Jager. Dat doet de gemeente Alphen aan den Rijn met het pilotproject Mobility Mentoring. Eenvoudig gezegd: er wordt begeleiding gegeven om zelf je leven op te pakken.

Op het Serviceplein in het Alphense gemeentehuis wordt voortaan gewerkt met Mobility Mentoring. Hiervoor zijn circa 45 medewerkers opgeleid. Het is de bedoeling dat zij mensen die om hulp komen vragen helpen om hun eigen leven te verbeteren en onder controle te krijgen. "Vroeger pakten we meteen de telefoon en gingen wij van alles voor deze mensen regelen", vertelt medewerker Karin. "Nu luisteren we eerst naar het hele verhaal. Daarna begeleiden we mensen om zelf kleine stappen te zetten om hun eigen situatie te verbeteren. Als wij het regelen, is er niets aan het probleem veranderd. Als mensen zelf iets regelen, is dat wel het geval."

Uitzichtloos
Een grote uitdaging voor mensen met veel verschillende problemen is dat zij hun eigen situatie als uitzichtloos ervaren. "Als zij kleine zaken dan toch zelf goed oppakken, is dat een enorme stimulans. Het einddoel is dat mensen een fatsoenlijk inkomen, een fatsoenlijke woning en een fatsoenlijk leven hebben", vertelt Karin.
Mobility Mentoring gaat vooral om ‘normale’ vaardigheden aan te leren waardoor het leven minder moeilijk wordt. Mensen in een slechte situatie kunnen vaak door de stress geen goede beslissingen meer nemen. Daarbij worden zij begeleid. "Een middel dat wordt ingezet is een beloningssysteem om het leven ook weer leuker te maken", vertelt wethouder Han de Jager (foto). "Dan hebben zij bijvoorbeeld een DigiD geregeld en dan krijgen ze een bon voor het theater."

Amerikaans systeem
Mobility Mentoring is een systeem dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar blijkt het zeer succesvol ingezet te kunnen worden bij mensen die veel problemen hebben en daardoor in de schulden dreigen te komen. Er wordt nu door de Hogeschool Utrecht en Platform 31 een pilot opgezet in Alphen aan den Rijn om het Amerikaanse systeem voor Nederland geschikt te maken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.