Herinnering aan een in Alphen neergestorte Halifax

Anjo Duijkers en Jarno Haze zijn druk bezig met een project om te zorgen dat 'we' onze geschiedenis niet vergeten. Het gaat om een Halifax uit de Tweede Wereldoorlog, die naast de Oude Herenweg neerstortte. Het is de bedoeling dat hierover een informatiebord en een social sofa in winkelcentrum Herenhof worden geplaatst.

De afgelopen jaren probeerde Gerrit Vos, de vader van Duijkers, om zoveel mogelijk informatie te vinden. Vos woonde indertijd aan de Heerenweg, tegenwoordig Oude Herenweg. Als tiener hoorde hij het vliegtuig komen in de nacht van 16 op 17 juni 1944. "Ik ben al jaren bezig om een monument op te richten. Ik wil echt graag een gedenkteken op de plek van de crash bij de Herenhof. Het zijn heftige verhalen. Nu zijn er nog mensen die de anekdotes kennen", vertelt Vos.

Hij herinnert zich de crash van de Halifax als de dag van gisteren. "Ik woonde met mijn ouders aan de Heerenweg. We hoorden het vliegtuig en zagen het brandend naar beneden komen. De brokstukken hebben er nog een ruime week gelegen. Als je ouder wordt, komen de verhalen weer boven. Dat wil ik delen nu het nog kan." 

Bommenwerpers
De Halifax was er een uit een groot konvooi van 321 bommenwerpers op de terugweg van een missie. Doel was de synthetische oliefabriek Ruhrchemie in Sterkrade. Helaas was de schade gering. Onderweg is het vliegtuig ter hoogte van Dreumelen door een Duitse Messerschmitt aangeschoten. Door de vaart haalde de piloot bijna de Noordzee, waar op het water een relatief veilige landing mogelijk was.

Uiteindelijk moest hij toch een landingsplek zoeken in het Groene Hart. Naast de Heerenweg kwam hij aan de grond. Helaas boorde het brandende vliegtuig zich vervolgens in de Dijksloot, die vier meter hoger is dan de Vierambachtspolder waarop de landing was ingezet. Deze dijk was vanuit de lucht niet zichtbaar. In totaal zijn deze nacht 31 bommenwerpers door Duitse jagers onschadelijk gemaakt.

Bemanning
"De zevenkoppige bemanning, zes Canadezen en een Brit, hebben de crash niet overleefd. Zij zijn begraven op het oorlogskerkhof in Oud-Leusden", vertelt Rob Wethly van Studiegroep Luchtoorlog Drenthe. Wethly doet daar als vrijwilliger onderzoek naar de achtergrond van bemanningsleden van gecrashte vliegtuigen. Op verzoek heeft hij de bemanning en nog levende familieleden van de in Alphen gecrashte Halifax achterhaald.

Dit materiaal is aan Gerrit Vos overhandigd, die inmiddels al zijn materiaal heeft doorgegeven aan de volgende generatie. Dochter Anjo gaat nu verder met de poging om de Halifax levend te houden in de herinnering. Zij werkt daarvoor samen met Jarno Haze, wiens familie ook aan de Heerenweg woonde en dus ook de crash heeft meegemaakt. 

Informatiebord
Naar voorbeeld van de Studiegroep willen Duijkers en Haze in Alphen aan den Rijn een informatiebord plaatsen op de plek van de crash. Dat is pal naast winkelcentrum Herenhof op de plek waar nu de appartementencomplexen Herenhof en Ouvertureweg staan. Deze woningen staan op de dijk van de Vierambachtspolder. Voor de plaatsing van een informatiebord is contact gezocht met het winkelcentrum. "Zij werken prima mee", meldt een enthousiaste Duijkers. "Het bord komt op een mooie plek bij de vijver. De Herenhof wordt nu verbouwd en als dat eind 2018 klaar is, kan het informatiebord worden geplaatst samen met een social sofa."

De social sofa komt in de plaats van het oorspronkelijke idee van een muurschildering. "Er is eigenlijk geen geschikte plek voor een grote muurschildering", zegt Haze. "Bovendien leek het uiteindelijk toch niet zo'n goed idee. Een social sofa met afbeeldingen is een beter plan."

Nu alle informatie er is, willen Duijkers en Haze dat een aanvraag voor subsidie wordt gedaan zodra het Erfgoedfonds is ingesteld. Dat gebeurt in november. 

Historische Vereniging
"Het is wel hard werken nu. Gelukkig krijgen we echt veel hulp. Van het winkelcentrum, van de gemeente die ons met raad en daad bijstaat en ook van de Historische Vereniging", vertelt Duijkers. "Zij krijgen al ons materiaal en dat is best veel. In ruil daarvoor is de vereniging bereid om de subsidieaanvraag te doen."

Het is de bedoeling dat ook de Alphense basisscholen bij het project worden betrokken. "We willen een wedstrijd uitschrijven voor het ontwerp van de tekening op de social sofa. Daar zijn we nu over aan het brainstormen."

Dit artikel is ook verschenen in het Alphens.nl magazine. Wil je het volledige magazine lezen? Bekijk 'm dan hier online of haal een exemplaar af bij Alphens.nl, Raadhuisstrat 211 in Alphen aan den Rijn. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.