Nieuws

« Vorige - Volgende »

Stichting Nieuwe Alphenaren bestaat twee jaar

5 februari 2018 - 11:51  •  Fried Logemann  •  reacties

Stichting Nieuwe Alphenaren bestaat twee jaar

Alphen aan den Rijn - Elk koppel komt elke week samen om de taal, cultuur en gewoonten van Nederland door te nemen, en voor eventuele hulp. Het werk van de stichting is een groot succes. Steeds meer statushouders vinden hun weg naar de stichting. Daarom is de Stichting Nieuwe Alphenaren op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Naast het koppelen van vrijwilligers aan statushouders bestaat het werk uit het organiseren van vrijwilligersbijeenkomsten en uitjes voor statushouders en vrijwilligers. Of het organiseren van inloopavonden, waarbij Alphense statushouders en wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten in ongedwongen sfeer. Zo waren er al eens drukbezochte Avifauna-rondvaarttochten, bezoeken aan Archeon en een muzikaal spektakel in Theater Castellum. 

Opvang
Coen Zuidema, bestuursvoorzitter van de Stichting Nieuwe Alphenaren: "Directe aanleiding van de oprichting van de stichting was de komst van 1500 vluchtelingen in Alphen aan den Rijn in 2015. Die werden toen tijdelijk, voor negen maanden, opgevangen in de voormalige gevangenis. Na afloop van die negen maanden is de Stichting Nieuwe Alphenaren ontstaan."

Zelf is Zuidema van mening dat mensen het best geholpen kunnen worden in hun land van herkomst. Lukt dat echter om welke reden dan ook niet, dan kunnen organisaties als de Stichting Nieuwe Alphenaren van pas komen. Zij helpen statushouders in hun nieuwe land te integreren. Zuidema: "Daarbij is het goed je te realiseren dat statushouders al een heel leven achter zich hebben. Als ze zich bij ons aanmelden hebben we geen idee van wat ze allemaal achter zich hebben gelaten, welk onheil ze hebben meegemaakt, hoe ze hier terecht zijn gekomen en of ze een beetje vriendelijk zijn ontvangen. Wat wij ze als stichting kunnen bieden, is hen simpelweg aan te bieden een eindje met ze mee op te lopen."

Vrijwilligers
Statushouder en vrijwilliger zijn in principe voor een jaar aan elkaar gekoppeld. Het werk neemt zo'n twee uur per week in beslag voor de vrijwilliger. Zuidema: "Het leuke is dat ik tijdens vrijwilligersbijeenkomsten een aantal vrijwilligers heb horen zeggen: 'ik had dit nooit willen missen, doelende op hun vrijwilligersfunctie'. Statushouders blijken vaak ook erg gastvrij. Regelmatig ontstaan er vriendschappen tussen vrijwilliger en statushouder. Wat dat betreft is dit vrijwilligerswerk voor mensen echt een verrijking, op meerdere vlakken."

De Stichting Nieuwe Alphenaren is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Meld u nu aan via contact@nieuwealphenaren.nl, o.v.v. uw naam, telefoonnummer en adres. 

Fotograaf: Fried Logemann
Markt

Verwante nieuwsberichten