Advertorial Algemeen

Stichting Nieuwe Alphenaren bestaat twee jaar

Precies twee jaar geleden werd de Stichting Nieuwe Alphenaren opgericht. De stichting koppelt vrijwilligers aan vluchtelingen die in de gemeente Alphen mogen blijven, zogenaamde statushouders. Op dit moment heeft de stichting zo’n 130 actieve ‘koppels’ van statushouders en vrijwilligers.

Elk koppel komt elke week samen om de taal, cultuur en gewoonten van Nederland door te nemen, en voor eventuele hulp. Het werk van de stichting is een groot succes. Steeds meer statushouders vinden hun weg naar de stichting. Daarom is de Stichting Nieuwe Alphenaren op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Naast het koppelen van vrijwilligers aan statushouders bestaat het werk uit het organiseren van vrijwilligersbijeenkomsten en uitjes voor statushouders en vrijwilligers. Of het organiseren van inloopavonden, waarbij Alphense statushouders en wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten in ongedwongen sfeer. Zo waren er al eens drukbezochte Avifauna-rondvaarttochten, bezoeken aan Archeon en een muzikaal spektakel in Theater Castellum. 

Opvang
Coen Zuidema, bestuursvoorzitter van de Stichting Nieuwe Alphenaren: "Directe aanleiding van de oprichting van de stichting was de komst van 1500 vluchtelingen in Alphen aan den Rijn in 2015. Die werden toen tijdelijk, voor negen maanden, opgevangen in de voormalige gevangenis. Na afloop van die negen maanden is de Stichting Nieuwe Alphenaren ontstaan."

Zelf is Zuidema van mening dat mensen het best geholpen kunnen worden in hun land van herkomst. Lukt dat echter om welke reden dan ook niet, dan kunnen organisaties als de Stichting Nieuwe Alphenaren van pas komen. Zij helpen statushouders in hun nieuwe land te integreren. Zuidema: "Daarbij is het goed je te realiseren dat statushouders al een heel leven achter zich hebben. Als ze zich bij ons aanmelden hebben we geen idee van wat ze allemaal achter zich hebben gelaten, welk onheil ze hebben meegemaakt, hoe ze hier terecht zijn gekomen en of ze een beetje vriendelijk zijn ontvangen. Wat wij ze als stichting kunnen bieden, is hen simpelweg aan te bieden een eindje met ze mee op te lopen."

Vrijwilligers
Statushouder en vrijwilliger zijn in principe voor een jaar aan elkaar gekoppeld. Het werk neemt zo'n twee uur per week in beslag voor de vrijwilliger. Zuidema: "Het leuke is dat ik tijdens vrijwilligersbijeenkomsten een aantal vrijwilligers heb horen zeggen: 'ik had dit nooit willen missen, doelende op hun vrijwilligersfunctie'. Statushouders blijken vaak ook erg gastvrij. Regelmatig ontstaan er vriendschappen tussen vrijwilliger en statushouder. Wat dat betreft is dit vrijwilligerswerk voor mensen echt een verrijking, op meerdere vlakken."

De Stichting Nieuwe Alphenaren is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Meld u nu aan via contact@nieuwealphenaren.nl, o.v.v. uw naam, telefoonnummer en adres. 


Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.