Advertorial Algemeen

Monica Leuring werkt op de mooiste plek in Alphen

De ouders van Monica kochten een huis in de Vestastraat, toen Monica drie jaar was. "Mijn moeder wilde voor ons een goede thuisbasis en dat is Alphen aan den Rijn geworden. Ik ben de jongste, mijn broer en zus wonen beiden nog altijd in Alphen."

Monica volgde meerdere studies. Na het afronden van haar studie als goudsmid/zilversmid is Monica afgestudeerd aan de kunstacademie in de richting fotografie en film. Ze is na haar eerste studie snel bij Parkvilla gaan werken. Veel Alphenaren kennen Monica nog uit de tijd dat zij als goudsmid werkzaam was binnen haar eigen bedrijf. Monica ontwikkelde zich verder door en hield zich op landelijk niveau bezig met onderwijsontwikkeling. Ze ontwikkelde leerlijnen voor speciaal onderwijs, gaf als docent les op het voortgezet onderwijs in natuur-, wis- en scheikunde en gaf les in beeldende lessen in een jeugdgevangenis.

Ontwikkeld in kunst- en cultuureducatie
"Toen ik net afgestudeerd was, wist ik dat Alfred Tempelman les gaf in Alphen aan den Rijn. Ik kende Alfred en wist dat hij wou stoppen bij Parkvilla. Hij zei: 'dat is echt iets voor jou, dat moet je gaan doen'. Net een week afgestudeerd, toen kwam ik als jong broekie binnen bij Parkvilla. Dat was in het begin lastig maar ik ben vanaf het ambacht naar kunstenaar gegroeid. Toen ik 24 was wilde ik alle details en theorie maar al te graag overbrengen aan de cursisten. Die zaten daar natuurlijk niet op te wachten. Ik wilde veel te veel. Maar een aantal van die cursisten zijn nog steeds verbonden aan Parkvilla. Dus kennelijk deed ik toch iets goed!"

Vijftien jaar geleden verhuisde Monica en haar gezin naar Maarssen. In Alphen liggen echter de vele herinneringen, zoals de tijd die zij doorbracht in de zwembaden en het moment dat ze ging samenwonen, later trouwde met haar man en een woning kocht aan de Schuberthof.

Vanwege haar werk bij Parkvilla, is Monica hier nog dagelijks te vinden. "Toen de gemeente met een subsidie kwam voor kunst- en cultuureducatie, heb ik geholpen om de subsidieaanvraag te doen." Bij Parkvilla deed Monica altijd meer dan lesgeven. Ze hield zich bezig met het ontwikkelen van de educatiekant op beleidsniveau met het filmhuis van Parkvilla. Inmiddels is Monica directeur van Parkvilla. Dit doet zij vol passie en met hetzelfde enthousiasme als ze 24 jaar geleden haar loopbaan bij Parkvilla begon.

Een dorp of toch een stad?
"Het verschil in grootte tussen Maarssen en Alphen is goed te merken. Maarssen is echt meer een dorp, alles speelt zich af in Utrecht of Amsterdam. In Alphen gebeurt alles in Alphen aan den Rijn zelf. Dat is volgens mij een groot verschil. Als je hier gaat winkelen en je loopt in het centrum, of je doet hier gezellig een drankje, dan kom je altijd wel mensen tegen die je kent. Dat is voor mij een heel fijn en vertrouwd gevoel. Hoewel Maarssen kleiner is, ga je toch sneller naar Utrecht of Amsterdam en kom je dus ook veel minder snel bekenden tegen.

Veel mensen denken van niet, maar Alphenaren zijn best open en toegankelijk. Dat is nog een verschil met Maarssen. Toen ik daar kwam merkte ik toch het verschil. In Alphen aan den Rijn gebeurt van alles. Er is veel innovatie, mensen zijn bezig met ontwikkeling en alles kan hier eigenlijk wel."

De mooiste plek in Alphen
"Nu ik er niet meer woon, denk ik wel dat ik op een van de mooiste plekjes van Alphen werk." Monica werkt in het prachtige Park Rijnstroom, waar Parkvilla staat. "Daar ben je je niet altijd van bewust, maar als na een grauwe periode de zon weer gaat schijnen en de blaadjes aan de bomen groeien, dan denk ik als ik 's morgens binnenkom: het is een voorrecht om in zo'n mooi gebouw te werken. Werken in het groen, dat vind ik wel heel bijzonder."

Je leest elke maand een nieuw verhaal van iemand die een link heeft met Alphen aan den Rijn als het gaat om wonen, werken, ondernemen of recreëren. Kortom: leven in de gemeente Alphen aan den Rijn. We brengen deze verhalen in beeld door inwoners zelf een antwoord te laten geven op de vraag 'Hoe link jij met Alphen?'. Vorige maand waren dit John Nieumeijer en Frank Heijmink van de Alphense politie. Over hun link met Alphen lees je hier meer.


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.