Advertorial Algemeen

Veertiende-eeuwse jaarmarkt in museumpark Archeon

In museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn is op zaterdag 21 en zondag 22 juli een veertiende-eeuwse jaarmarkt in het middeleeuwse stadje Gravendam. Het marktplein, de dam en alle straten worden ingenomen door handelaren uit vaderlandse streken en verre buitenlanden.

Tijdens de jaarmarkt is er veel reuring in het middeleeuwse stadje Gravendam. Zo'n grote gebeurtenis vergt veel voorbereiding. Tijdens de jaarmarkt moet alles immers pico bello in orde zijn.
De Gravendamse ambachtslieden doen erg hun best om hun producten in hun eigen etalage aan te prijzen en dus te verkopen. De pottenkoopman is de ster van de stad, hij woont in het grootste en mooiste huis en is een 'echte' handelaar die vaak op reis gaat.

Het marktplein, de dam en alle straten worden echter vooral ingenomen door bezoekers uit vaderlandse streken en verre buitenlanden. Zij hebben veel spullen en spulletjes die je de rest van het jaar niet in Gravendam kunt kopen.

Handel
In de middeleeuwen is de Hanze een machtig handelsverbond. In de veertiende eeuw is het handelsgebied geconcentreerd rond de Oostzee en de Noordzee. Veel Nederlandse steden vinden hun oorsprong in de handel, want binnen de Hanze werken de steden samen. Dat is in het voordeel van alle leden en bovendien een teken dat de steden in deze periode steeds meer macht krijgen. De handel bestaat vooral uit metalen, granen, hout, huiden, wol, wijn, zout en kruiden. De handelaren zijn de rijkste en machtigste inwoners van een middeleeuwse stad. Zij hebben personeel en rijk versierde huizen.

Tijdmachine
Tijdens de veertiende-eeuwse jaarmarkt op 21 en 22 juli in Museumpark Archeon komen verschillende groepen op bezoek: Mensch im Mittelalter, Man in middle-ages Scotland, Die Bliedenbauer, Sorores Historiea, Deventer Burgerscap (foto) en Time Travel Experiment. Zij zetten de handelaren uit Nederland, Duitsland, Schotland en Luxemburg levensecht neer. Precies zoals het in de middeleeuwen ook ging, zodat bezoekers als het ware in een tijdmachine stappen.

Archeon is zaterdag 21 en zondag 22 juli open van 10.00 tot 17.00 uur. Met een museumjaarkaart is de toegang gratis. 


Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!