Advertorial Algemeen

Verzilting water heeft gevolgen voor kwekerijsector

In het westen van Nederland dreigt door de droogte verzilting van zoetwater. Daarom wordt sinds vorige week water binnengehaald vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. In de loop van deze week is de tegendruk in de regio Rijnland, waar Alphen aan den Rijn onder valt, weer goed.

Zoetwater is belangrijk voor de agrariërs en in de regio rond Boskoop zeker ook voor de kwekerijsector. Zonder zoetwater kunnen zij hun gewassen niet besproeien en dat heeft gevolgen voor mens en dier. Verzilting van het water is dus ongewenst.

Een te lage waterstand heeft echter ook gevolgen voor de dijken. Als een dijk té droog wordt, kan deze scheuren. Als dat dreigt, mogen de kwekers niet meer sproeien.
De hele gemeente Alphen aan den Rijn ligt middenin de polders ettelijke meters onder NAP en houdt de voeten niet droog als er een dijkdoorbraak is. Het Hoogheemraadschap van Rijnland meldt dat de dijken goed worden gecontroleerd en dat er nergens gevaar dreigt.

Verzilting
Door het warme droge weer in heel West-Europa krijgt de rivier de Rijn te weinig aanvoer van vers zoetwater. Er is minder smeltwater vanuit Zwitserland en in Duitsland is het net zo droog als hier. De Rijn geeft daardoor te weinig tegendruk tegen het zeewater vanuit de Noordzee. Dat kan nu het land binnen dringen. Dit verschijnsel heet verzilting.

Bij Gouda is het gebruikelijke inlaatpunt voor zoetwater in de regio Rijnland. Het zilte water is echter dit inlaatpunt gevaarlijk dicht genaderd. Door nu de waterdruk meer bovenstrooms te verhogen, wordt de druk van het zeewater tegengegaan. De verhoging gebeurt door meer water uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal binnen te laten via een inlaatpunt bij Utrecht. De maatregel duurt zolang het warme droge weer aanhoudt.

Foto: kwekers moeten tijdens droge perioden hun gewassen besproeien.


Meer nieuws

Advertorial Voorstelling vandaag 16:40

Beleef Japan in Castellum!

Al zin in vakantie? Met de voorstelling Hinotori – De vleugels van de Feniks, brengt YAMATO, bekend als de "Taiko-drumgroep die de wereld rondreist", Japan naar Castellum.

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.