Nieuws

« Vorige - Volgende »

Thea Beckmanprijs 2018 gaat naar Arend van Dam

15 september 2018 - 15:16  •  reacties

Thea Beckmanprijs 2018 gaat naar Arend van Dam

Alphen aan den Rijn - De Alphense wethouder Gert-Jan Schotanus overhandigde de oorkonde. Monique Veldman overhandigde namens Archeon een geldbedrag van 1.000 euro. De prijs is uitgereikt aan Arend van Dam voor het beste historische jeugdboek in de categorie onder 12 jaar. De uitreiking vond, zoals altijd, plaats tijdens het jaarlijkse evenement Schrijvers van de Ronde Tafel. De leden van dit collectief schrijven allemaal historische kinderboeken.

Opvallend dit jaar zijn de thema’s. "De genomineerde boeken gaan allemaal over verhalen waar we liever niet aan terugdenken. Het laat de andere kant van de mens zien en de gevolgen van zijn daden", zei Suzanne Wouda, voorzitter van Schrijvers van de Ronde Tafel, in haar voorwoord. De verhalen geven allemaal een tijdsbeeld: over slavernij, over de Tweede Wereldoorlog en over de VOC.
Wethouder Schotanus benoemde in zijn voorwoord het belang van boeken. "De waarde van een boek is niet af te lezen aan een prijs. Als een boek goed is geschreven, kruipt het verhaal onder je huis. Dan zie je het verhaal door de ogen van de hoofdpersoon. Een historisch verhaal toont een tijdsbeeld met een andere moraal of zonder moraal."

Winnende boek
Het winnende boek, De reis van Syntax Bosselman, gaat over een man die onder valse voorwendselen uit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling in 1883. In plaats van eregast te zijn, werd hij samen met 27 lotgenoten tentoongesteld voor het Nederlandse publiek.
De kinderjury vond het boek van Arend van Dam heel anders dan de andere genomineerde boeken en beloonde dit met een eervolle vermelding. Hun eigen keuze voor de Jonge Beckmanprijs ging naar Inez van Loon met Anna’s grote reis. Dit boek gaat over Anna die oceanen oversteekt op een VOC-schip van Nederland naar Java.

De Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek wordt elk jaar uitgereikt in Museumpark Archeon. Het ene jaar in de categorie onder 12 jaar en het andere jaar in de categorie boven 12 jaar.

Fotograaf: Alphens EV