Proef met bokashi op VoedselPark Gnephoek
Bokashi klinkt misschien als een gerechtje uit de sushibar, maar is een bodemverbeteraar waar wormen gek op zijn. Donderdag 22 november nemen de gemeente Alphen aan den Rijn en VoedselPark Gnephoek de proef op de som.
Bokashi is het Japanse woord voor 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. "We mengen bacteriën en lavameel door een flinke hoop blad, pakken het luchtdicht in en over 10 weken hebben we bokashi", aldus Marcel Eilers. "Behoud van lokale voedingsstoffen is belangrijk voor de duurzame opbouw van een vruchtbare bodem. Composteren kan ook, maar bokashi is sneller en geeft minder verlies."
In samenwerking met de gemeente wordt er op de Gnephoek circa twintig ton bladafval gefermenteerd. Het experiment wordt begeleid door Jasper ten Berge, van Bij de Oorsprong. Zij hebben enkele jaren ervaring met bokashi en werken samen met gemeenten, waterschappen, veehouders, akkerbouwers en andere partijen zoals Artis.