Stolpersteine voor alle oorlogsslachtoffers in Alphen

Alphen aan den Rijn krijgt mogelijk Stolpersteine, letterlijk vertaald ‘struikelstenen’. Werkgroep Oorlogserfgoed Alphen wil de stenen ter herdenking aan de Alphense oorlogsslachtoffers van WO II.

Toen WO II uitbrak onderging Alphen aan den Rijn ook de gevolgen ervan. Daarom herdenkt het land elk jaar op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat we als land onze vrijheid konden vieren. Ter aanleiding van de viering wil de werkgroep op plekken met een oorlogsverleden de gedenkstenen neerleggen.

De gedenkstenen die onder meer al in Gouda liggen, zouden in 2020 ook in Alphen moeten komen. De Stolpersteine zijn bedoeld voor mensen die om hun geloof zijn omgekomen. De gemeente telt maar liefst 362 oorlogsslachtoffers, waaronder 55 Joodse slachtoffers. Ondanks dit hoge getal zijn niet alle joodse nabestaanden te spreken over de Stolpersteine. ‘’Het onderwerp ligt nog erg gevoelig en dat is te begrijpen’’, vertelt secretaris van de SHJVS Albert Bremer. ‘’We respecteren ieder zijn mening en dat vinden wij ook belangrijk. Veel nabestaanden zijn er enthousiast over en een aantal ook niet. Als werkgroep zullen wij dan ook met iedereen rekening houden.’’

Goedkeuring
Voordat de werkgroep aan de gang kan gaan met de gedenkstenen moeten zij eerst goedkeuring krijgen van de gemeente. Twee jaar geleden weigerde burgemeester Liesbeth Spies de brief met de goedkeuring te ondertekenen, omdat er teveel negatieve geluiden waren vanuit de kant van de nabestaanden. ‘’We hopen dat het binnenkort allemaal rond is en wij kunnen beginnen met het project.’’, aldus Bremer.

Wandel- en fietsroute
De werkgroep wil volgend jaar langs alle gedenkmonumenten en andere plekken met een oorlogsverleden, een wandel- en fietsroute organiseren. ‘’Het is een uniek moment voor de Alphenaren om meer te leren over hun dorp en de geschiedenis.’’ Een tastbare herinnering als dit hebben steden als Den Haag en Aalsmeer al. ‘’De gemeente is te spreken over dit idee, positieve reacties ontvangen wij dan ook van verschillende kanten.’’

Stolpersteine
Tussen de straatstenen wordt een kleine steen met een messing plaatje geplaatst waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst en worden geplaatst voor de huizen waar ze ooit woonden. In Alphen wordt er voor de orginele messing Stolpersteine gekozen. Alphens.nl/SERA werken mee aan het project om de informatie te digitaliseren en de gemeente neemt de plaatsing voor haar rekening.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.