Alphense tandartsen teleurgesteld

Met grote teleurstelling heeft Tandheelkundig Centrum Alphen (TCA) kennis genomen van het besluit van minister Edith Schippers om te stoppen met tandarts vrije tarieven.

Schippers begon aan het experiment in de hoop dat de prijzen omlaag zouden gaan door marktwerking. Onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit wijst erop dat de prijzen juist stijgen.

TCA is het daar niet mee eens. 'Dit beeld herkennen wij niet in onze praktijk', zegt tandarts-implantoloog Peter Ouwerling. 'Waar voorheen een behandeling in onderdelen gecodeerd en geprijsd werd, wordt in het nieuwe systeem dezelfde behandeling in één prestatiecode en dus met één prijs weergegeven.' Volgens eigen onderzoek van de minister zouden de prijzen in het land met 9,6 procent gestegen zijn, terwijl onafhankelijk onderzoek door de Universiteit van Maastricht een beperktere stijging zien van drie tot vier procent.

'Bij ons in de praktijk zijn de prijzen gemiddeld slechts met twee procent gestegen.' Als voorbeeld noemt Ouwerling dat de prijs van een controle is gestegen van 19,63 euro in 2011 naar twintig euro in 2012. 'Overigens zou de overheid zonder vrije tarieven de prijzen met 3,3 procent verhoogd hebben.' Het experiment heeft TCA veel tijd en inspanningen gekost. Ook moest er nieuwe apparatuur aangeschaft worden en er heerst nu veel onduidelijkheid bij de patiënten.

Kort geding
Schippers geeft met het staken van de proef gehoor aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer, dat zegt dat er direct een einde moet komen aan de vrije tandartstarieven. De Kamer legt zich neer bij een overgangsperiode tot 1 januari. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) stapt naar de rechter en spreekt van onbehoorlijk bestuur van Schippers.

Ouwerling: 'Wij vinden het ook onbehoorlijk bestuur om een experiment al na zo'n korte tijd op basis van dubieus onderzoek te stoppen. Overigens geeft de minister zelf aan dat er veel is gebeurd aan de kwaliteit en transparantie binnen de mondzorg, maar dat ze als demissionair minister de Tweede kamer moet gehoorzamen.'

Alphense patienten juist teleurgesteld in de tandartsen


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!