Nazorgplan Coup

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het stappenplan voor de nazorg van de Coupépolder. In oktober komt het onderwerp opnieuw op de agenda van de Alphense gemeenteraad te staan.

De 'bovenkant' van het diepe grondwater in het eerste watervoerend pakket wordt gecontroleerd. Twee keer per jaar wordt de stijghoogtemetingen in het diepe grondwater in kaart gebracht. Ook worden de meest beweeglijke en meest toxische stoffen in het diepe grondwater gemeten.

De lucht ten noordoosten van stortplaats wordt gecontroleerd. Ook de invloed op de stabiliteit van de zand-bentonietlaag en de diepwortelende planten op de functionele lagen wordt nagegaan. De gemeente Alphen laat ook een bodeminformatiesysteem voor de Coupépolder opzetten.

Ingrijpen
Vooralsnog wordt niet ingegrepen om de kwaliteit van de afdeklaag te verbeteren. Er zijn door Bodemzorg en DHV argumenten aangevoerd waarom dat niet nodig zou zijn. De resultaten van het onderzoek naar de samenstelling van de afdeklaag worden afgewacht. Indien blijkt dat de deklaag niet aan de functionele eisen voldoet, zal alsnog worden ingegrepen.

Geen acuut gevaar
De onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar de aanpak van de nazorg van de Coupépolder concludeerde in december dat, zover de externe deskundigen konden nagaan, in de huidige situatie zich geen onaanvaardbare risico's voor de mens voordoen.

Er is geen aanleiding voor een spoedige sanering. Wel moet de gemeente Alphen alert blijven. In het diepe grondwater bevinden zich stoffen (zoals oplosmiddelen) waarbij controle noodzakelijk blijft. Bij het beheersen en controleren plaatst de commissie haar vraagtekens: de inspectie moet verbeteren.

Wat de uitkomsten en eventuele gevolgen van extra metingen zijn, is onduidelijk. 'Wij kunnen noch bevestigen, noch ontkennen of verspreiding mogelijk is en wat er in de toekomst gebeurt. Daar is nader onderzoek voor nodig en dat adviseren wij de gemeente ook', aldus Theo Edelman.

In 2011 is in het diepe grondwaarde de signaalwaarde voor chloride overschreden. De overschrijding had tot een tweede meting moeten leiden, maar dat is niet gebeurd.

Aantal vaten
De deskundigen hebben niet onderzocht hoeveel vaten chemisch afval onder de grond liggen. Zij baseren zich op een eerder onderzoek uit 1992 en houden het op tienduizenden vaten.

De provincie Zuid-Holland gaat uit van 60.000 tot 250.000 stuks. Edelman: 'Wij willen de onrust bij de bevolking wegnemen. Acute paniek is onnodig.'


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.