Vergunning Tristan van der Vlis geen domme fout

Het verlenen van een wapenvergunning aan Tristan van der Vlis was niet het gevolg van een domme fout, zoals de politie altijd heeft gesteld. Het kwam door niet-gevolgde procedures en slechte interne communicatie bij het politiekorps Hollands Midden.

Dat concludeert de Rijksrecherche in een rapport dat deels in het bezit is van de NOS. Het rapport bewijst dat er structurele fouten zijn gemaakt bij het verlenen en verlengen van de wapenvergunning, zeggen de advocaten van slachtoffers en nabestaanden.

Op 9 april 2011 schoot Van der Vlis zes mensen dood en verwondde hij er zeventien in winkelcentrum Ridderhof, voordat hij zelfmoord pleegde. Meer dan vijftig nabestaanden en slachtoffers willen schadevergoeding. Volgens hen is de politie medeaansprakelijk, omdat de schutter ten onrechte een wapenvergunning had gekregen.

De advocaten hebben de politie woensdag gedagvaard.

Richtlijn
In de procedure speelt het tot nu toe geheim gebleven onderzoek van de Rijksrecherche een belangrijke rol, stelt de NOS. Daaruit blijkt dat schriftelijk was vastgelegd dat medewerkers van de afdeling Bijzondere Wetten zelf in de politiesystemen van het korps naar informatie over vergunningaanvragers moesten zoeken.

Die bevindingen staan haaks op eerdere beweringen van voormalig korpschef Jan Stikvoort. Hij heeft altijd gezegd dat medewerkers Bijzondere Wetten niet zelf in de systemen hoefden te kijken, maar dat informatiespecialisten dat deden.

In het rapport van de Rijksrecherche verklaren verschillende politiemensen dat degene die de aanvraag voor een wapenvergunning behandelt zelf in de systemen kan en moet kijken. Maar die richtlijn was niet bij iedereen bekend en werd ook niet altijd opgevolgd, ook niet in het geval van Van der Vlis.

Tot in detail
De medewerker die de vergunning verleende in 2008 zegt dat hij de informatie over de psychische gesteldheid van Van der Vlis nooit onder ogen heeft gehad. Hij geeft wel toe dat hij zelf in het systeem kon kijken waarin deze informatie stond en dat ook wel eens deed, maar weet niet meer of hij dat in dit specifieke geval heeft gedaan.

Volgens letselschade-advocaat John Beer werpen de bevindingen van de Rijksrecherche een ander licht op de aansprakelijkheid van het korps. 'Men onderkende de zwakte van het wapenvergunningsysteem en heeft er zelfs een aparte interne richtlijn voor opgesteld.'

Beer stelt dat Van der Vlis niet vanwege een eenmalige fout op legale wijze over wapens kon beschikken, maar dat er structureel iets mis was. Want ook de politiemedewerkers die de wapenvergunning twee keer verlengden, hadden volgens hem in het politiesysteem moeten kijken. Als ze dat hadden gedaan, hadden ze gezien dat Van der Vlis psychische problemen had.

'Het rapport van de Rijksrecherche geeft tot in detail aan hoe er verkeerd is gehandeld in de hele procedure', aldus Beer. De politie wil niet reageren op de kwestie zolang de zaak onder de rechter is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.